1-2018

Vuoden ensimmäisen Nokturnon runous liikkuu niin ajassa kuin tilassakin

Helmikuun numero tarjoaa hengästyttävän määrän uutta kiinnostavaa runoutta, josta riittää luettavaa ja katsottavaa vielä pitkin kevättä. Poikkeuksellisesti Nokturno jalkautuu myös fyysiseen maailmaan, tämän numeron julkistajaisia juhlitaan yhdessä ntamo-kustantamon kanssa 22.2. Helsingissä. Tässä numerossa luvassa on videotaidetta, käsitteellistä ja monitaiteista runoutta, gif-runoja, ekfrasista, unohtamatta Arto Kytöhonka-sarjaa, joka jatkuu vielä kolmen esseen verran.

Leevi Lehdon uusin aluevaltaus on runoihin perustuva videotaide. Yli kymmenen vuoden aikana erilaisina esityssovituksina nähty Sanasade muuttuu nyt videoteokseksi, jonka äänimaailmasta Lehto myös vastaa. Hektisessä leikkauksessa irtopäät vertautuvat alkuperäisen runon irtosanoihin ja äänimaisemassa atonaalista lähestyvä musiikki kohtaa Lehdon intensiivisen, äänirunoudesta ammentavan luennan.

Nokturnossa aiemmalla kaudella aktiivisesti julkaisseen Karri Kokon uusin painettuna ilmestyvä teos on nyt myös tutustuttavissa pienenä valikoimana Nokturnossa. Käsitteellinen teos Sanat vain riippuvat ilmassa irrallaan: kuvaus Leevi Lehdon teoksesta Muuttunut tuuli (ntamo, 2018) sisältää kaksi osaa. Toisessa osassa Kokko kuvailee Lehdon vuoden 1967 esikoisteoksen, toisessa toteuttaa kirjoituskoneella uudelleenversioinnin kuvailun pohjalta.

Kirjallisuuskriitikko ja -toimittaja Maaria Ylikangas taas käsittelee kattavassa ja perusteellisessa esseessään Arto Kytöhongan Venetsialaisen sarjan nagautoja. Kytöhongan teksteistä paljastuu mittava kirjallisuushistoriallinen tuntemus ja edelläkävijälle ominainen muotojen ja sisältöjen kokeilevuus. Perinteisintä runoutta tässä Nokturnon numerossa edustaa Howie Goodin proosaruno Intimations of Modernity, joka käsittelee väkivaltaa ja sitä, miten vaikea meidän on suhtautua siihen nykyisessä mediaympäristössä.

Nokturnon graafikon Lauri Hein gif-runoissa ja ohjemuodosta inspiroituneissa runoissa yhdistyvät minimalismi ja käsitteellisyys. Mukana on myös viime Tuli&Savussa julkaistu runokokonaisuus. Viimeisenä muttei vähäisimpänä Nokturno esittelee Henrik Pathiranen ja Redderin teoksen Oleminen/Being. Se purkaa olemisen käsitettä teoreettisin ja poeettisin keinoin, yhdistäen musiikkia ja kineettistä runoutta. Lähes puolituntinen teos kuljettaa katsojan intensiivisen ääni- ja sanamaiseman halki.

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen . Seuraavan numeron deadline on 1.4.2018.

Tervetuloa juhlimaan kiehtovan uuden runouden täyteistä helmikuun Nokturnoa elokuvateatteri Rivieraan tänään torstaina 22.2. klo 15 alkaen! Lisää tietoa tapahtumasta löydät täältä.

(kuva: Lauri Hein gif-runo)

Teokset