Nokturno?

Tervetuloa Nokturnoon!

Nokturno on suomalainen digitaalisen kirjallisuuden, erityisesti digitaalisen runouden, sivusto, jolla julkaistaan suomalaisten ja kansainvälisten tekijöiden digitaalisia, kokeellisia ja monitaiteisia teoksia. Nokturnosta löytyy runsaasti niin erilaisia digitaalisia keinoja hyödyntävää runoutta kuin eri taiteenlajien rajapinnoilla liikkuvia julkaisuja. Sivustolla voi törmätä niin runogeneraattoreihin, kineettisiä runoihin, visuaaliseen runouteen, video- ja äänirunouteen kuin animoituun runouteen. Julkaisemme myös digitaalista fiktiota sekä pelitaiteesta ammentavia teoksia. Nokturnoon voi tarjota teoksiaan kuka tahansa.

Neljä kertaa vuodessa julkaistavan, uudesta runoudesta ja runoutta käsittelevistä asiateksteistä koostuvan, numeron lisäksi sivuston toimintaan kuuluu kerran vuodessa järjestettävä digitaalinen residenssi sekä vuosittainen vierailijakuraattorin toimittama numero. Nokturnon toimintaa rahoittaa tällä hetkellä Koneen säätiö, ja sivusto saa Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurilehtitukea.

Nokturno.org – sivuston perustivat vuonna 2005 Runoyhdistys Nihil Interit ry, Nuori Voima -lehti sekä Savukeidas-kustantamo. Sivuston ensimmäinen päätoimittaja oli Teemu Ikonen, jonka jälkeen sivuston päätoimittajana ja ylläpitäjänä toimi vuoteen 2014 asti suomalaisen digitaalisen runouden pioneereihin kuulunut Marko Niemi. Runoyhdistys Nihil Interit ry käynnisti sivuston toiminnan uudelleen vuonna 2016. Vuosina 2016–2021 Nokturnoa päätoimitti runoilija Virpi Vairinen.

Nokturnon päätoimittajana toimi välillä 1/2022-5/2023 kirjallisuudentutkija ja kirjallisuuskriitikko, FT Miikka Laihinen. Nokturnon web designista vastaa Teemu Tuovinen. Sivuston toiminnassa on eri tavoin mukana useita toimijoita yksittäisistä runoilijoista vaihtuviin yhteistyötahoihin. Nokturnolla on lisäksi alan asiantuntijoista koostuva ohjausryhmä, johon kuuluvat Mikael Brygger, Markku Eskelinen, Matti Kangaskoski, Kimmo Kallio, Juha Rautio, Saila Susiluoto, Taneli Viljanen.

Nokturno on vuosien aikana ollut tärkeä kanava digitaaliselle ja kokeelliselle runoudelle erityisesti Suomessa. Sivuston historiasta voit lukea lisää täältä, digitaalisen runouden eri lajeista ja ilmiöistä puolestaan täältä. Nokturnon julkaisuarkistosta löytyy  runoutta ja muuta digitaalista ilmaisua kahdellakymmenellä kielellä, yli kolmestakymmenestä maasta ja yli viidenkymmenen vuoden ajalta.

Nokturnossa julkaistut teokset hyödyntävät digitaalisia keinoja – osa niistä on luotu nimenomaan digitaaliseen ja verkkoympäristöön, toisille digitaalisuus ja erityisesti internet taas on tärkeä runouden välittämisen keino. Osa teksteistä ja teoksista taas on muodoltaan perinteisempiä, mutta niiden aiheena on internet ja teknologinen ympäristö. Sivustolla voi tutustua digitaalisessa maailmassa kukoistavan nykyrunouden monimuotoiseen kenttään.

 

Astu sisään!

 

Web design: Teemu Tuovinen
Avustajat: Lauri Hei, Juha Rautio, Elina Sallinen
Sivuston toteutus: Luova toimisto La&La

Teostarjoukset, yhteistyöehdotukset ja tiedustelut:
Jos olet epävarma teoksen lähettämisestä, lue ohjeet täältä.