Nokturno?

Tervetuloa Nokturnoon!

Nokturno on suomalainen digitaalisen kirjallisuuden, ja erityisesti digitaalisen runouden, sivusto, joka julkaisee suomalaisten ja kansainvälisten tekijöiden digitaalisia, kokeellisia ja monitaiteisia teoksia. Sivustolta löytyy runsaasti erilaisia digitaalisia keinoja hyödyntäviä runoja mutta myös eri taiteenlajien rajapinnoilla liikkuvia teoksia. Sivustolla on niin runogeneraattoreita, kineettisiä runoja, visuaalista runoutta, video- ja äänirunoutta kuin animoitua runouttakin. Julkaisemme myös digitaalista fiktiota sekä pelitaiteesta ammentavia teoksia. Nokturnoon voi tarjota teoksiaan kuka tahansa.

Joka kolmas kuukausi julkaistavan uuden runouden lisäksi sivuston toimintaan kuuluu kerran vuodessa järjestettävä digitaalinen residenssi sekä vuosittainen vierailijakuraattorin toimittama numero. Nokturnon toimintaa rahoittaa tällä hetkellä Koneen säätiö ja sivusto saa Opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuurilehtitukea.

Nokturno.org – sivuston perustivat vuonna 2005 Runoyhdistys Nihil Interit ry, Nuori Voima -lehti sekä Savukeidas-kustantamo. Sivuston ensimmäinen päätoimittaja oli Teemu Ikonen, jonka jälkeen sivuston päätoimittajana ja ylläpitäjänä toimi vuoteen 2014 asti suomalaisen digitaalisen runouden pioneereihin kuulunut Marko Niemi. Runoyhdistys Nihil Interit ry käynnisti sivuston toiminnan uudelleen vuonna 2016.

Nokturnon päätoimittaja on vuodesta 2016 toiminut Virpi Vairinen ja web designista vastaa Teemu Tuovinen. Sivuston toiminnassa on eri tavoin mukana useita toimijoita yksittäisistä runoilijoista vaihtuviin yhteistyötahoihin. Nokturnolla on lisäksi alan asiantuntijoista koostuva ohjausryhmä, johon kuuluvat Mikael Brygger, Markku Eskelinen, Matti Kangaskoski, Kimmo Kallio, Juha Rautio, Saila Susiluoto, Taneli Viljanen.

Nokturno on vuosien aikana ollut tärkeä kanava digitaaliselle ja kokeelliselle runoudelle erityisesti Suomessa. Sivuston historiasta voit lukea lisää täältä. Nokturnon arkistot sisältävät runoutta ja digitaalista kirjallisuutta kahdellakymmenellä kielellä, yli kolmestakymmenestä maasta ja yli viidenkymmenen vuoden ajalta. Jokaisen numeron myös arkisto karttuu yhä uudella digitaalisella kirjallisuudella.

Nokturnossa julkaistut runot hyödyntävät digitaalisia keinoja, osa niistä on luotu nimenomaan digitaaliseen ja verkkoympäristöön, toisille digitaalisuus ja erityisesti internet taas on tärkeä runouden välittämisen keino. Osa runoista on muodoltaan perinteisempiä, mutta niiden aiheena on internet ja teknologinen ympäristömme. Sivustolla voitkin tutustua digitaalisessa maailmassa kukoistavan nykyrunouden monimuotoiseen kenttään.

 

Astu sisään!

 

Päätoimittaja: Virpi Vairinen
Web design: Teemu Tuovinen
Avustajat: Lauri Hei, Juha Rautio, Elina Sallinen
Sivuston toteutus: Luova toimisto La&La

Teostarjoukset, yhteistyöehdotukset ja tiedustelut:
Jos olet epävarma teoksen lähettämisestä, lue ohjeet täältä.