3-2023

Rytmin, kielen ja mediumin kysymyksiä

Nokturnon vuoden 2023 kolmas ja viimeinen numero on tässä! Mukana on paljon videorunoutta sekä yksi visuaalista runoutta ja äänitaidetta yhdistävä teos.

Sarah Sands Phillipsin videorunoteos Latitudes luo aaltojen toisteisesta rytmistä syntyvän rauhoittavan muistamisen ilmapiirin. Runoteksti veden horisontissa muistuttaa aalloista nousevaa kieltä ja sen rytmi luo aaltojen rinnalle oman kerroksensa.

Sami Ala tuo Nokturnoon kaksi videoteosta. Passengerin kuva- ja äänimateriaali ovat peräisin junamatkalta Trans-Siperian rataa itään. Rytmisen teoksen kielimateriaali on sekoitus ohimeneviä, taustalla kaikuvia ihmisten ääniä sekä soitinten rytmejä. How it was? on dokumenttimainen kuvaus erään talon asukkaista ja heidän kokemuksistaan talossa. Teoksen kauniit, hauraat ja aikaan pysähtyneet kuvat sekoittuvat asukkaiden muistoihin talosta.

Federico Federicin Objects under investigation on visuaalisia runoja ja äänitaidetta yhdistävä teossarja, jonka visuaalisissa osissa toistuvat tutkimukset aseemisen ja semanttisesti merkitsevän kielen vuorotteluista. Teosten saatteena on alustuksena toimiva teksti teosten luonteesta sekä keskeisistä taiteellisista kysymyksistä.

Maija Saksmanin ja Pedro Peresesin yhteistyönä syntynyt teos Dividendo Zero (Jäljellä ei mitään) sopii äänimaisemansa ja visuaalisuutensa puolesta hyvin joulun aikaan. Teoksessa yhdistyvät hauskalla ja kiinnostavalla tavalla enkelikuoron suut ja silmät sekä 0-numerosymboli.

Lukijoilleen Nokturno toivottaa hyvää uuden vuoden alkua sekä lukuiloa tuoreen numeron parissa!

 

Terveisin,
Elina Sallinen

Ps. Muistathan, että teosehdotuksia sekä digitaalisen pöytälaatikon uumenista löytyvää runoutta saa mieluusti ja rohkeasti lähettää Nokturnon toimitukselle osoitteeseen .

 

Kuva: Sami Alan teoksesta How it was?

Teokset