2-2016

Runovideoita, visuaalista runoutta ja digitaalisen runouden uusia muotoja Nokturnon vuoden toisessa julkaisussa

Nokturnon vuoden 2016 viimeisessä erässä julkaistaan aiempaan tapaan sekä toimitukselle lähetettyjä runoja että digitaalisen ja kokeellisen runouden kentältä kalasteltuja kiinnostavia teoksia.

Saila Susiluodon Antikythera-runosovellus iPadille löytyy nyt Nokturnosta näytevideon, latauslinkin ja taustoittavien artikkeleiden muodossa. Eri lehdissä julkaistut artikkelit taustoittavat laajasti tätä suomalaisen digitaalisen runouden viime vuosien merkkiteosta.
Nokturno jatkaa aseemisen runouden julkaisemista Sami Liuhdon sarjalla Rakkaus on kaunis jo ajatuksena/Love Is Beautiful In Every Form. Truck-sivustollakin julkaistua sarjaa löytyy Paula Raittiin tallentamina valokuvina.
Australialaisen Marie Cravenin Dictionary Illustrations runovideo on myös nyt katsottavissa Nokturnon kautta. Sarah Sloatin runoon perustuvan videon kuvina nähdään venäläisen Brockhaus-Jefronin viime vuosituhannen taitteessa julkaisemaan Ensyklopedisen sanakirjan kuvituksia.

Nokturno täydentyy nyt myös sosiaalista mediaa hyödyntävällä digitaalisella runoudella. Heidi Halosen jatkuvasti päivittyvä Fragaria vesca – Rönsy levittäytyy Nokturnon lisäksi Instragramiin ja Facebookiin. Nokturnossa teoksesta on nähtävissä koodi- ja hypertekstirunoutta yhdistävä, konkreettisen runouden muotoon asettunut osa.
Unkarilaisen József Bírón Stamps of Poetry -teossarjassa postimerkin visuaalinen kehys yhdistyy muun muassa populaarikulttuurin kuva-aineistoon. Tuottelias runoilija tunnetaan visuaalisista runoistaan ja performansseistaan.
Hanna Stormin ja Claes Grönroosin runovideo en haluu olla paha, haluun olla paha 5 eli muuten ei oisi post nojaa lofi-diy -estetiikkaan. Stormin runoja on julkaistu vastikään sekä Tuli&Savu -lehdessä että Parnassossa. Toisena kotimaisena runovideona nähdään myös yhteistyönä syntynyt Varjokuvat. Toni Vuoren video perustuu Juha Raution runoon.
Nokturno.fi kiittää kaikista toimitukselle tulleista ehdotuksista! Uutta materiaalia julkaistaan seuraavaksi helmikuussa 2017.

 

Onko sinun tietokoneesi uumenissa digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille videorunosi, äänirunosi, sosiaalisen median runoprojekti, hypertekstiteoksesi, runogeneraattori, runosovellus, tai jotakin aivan muuta digitaalista tai kokeellista osoitteeseen !

(kuva: József Bíró – Stamps of Poetry 145)

Teokset