3-2018

Nokturnon kesäkuun numerossa sukelletaan hämärään ja takaisin

 

Kesäkuun numero esittelee laajan kattauksen runouden ja äänitaiteen yhteensulautumia sekä visuaalista, käsitteellistä ja videorunoutta. Myös haku syksyn digitaaliseen residenssiin aukeaa!

Luonto tulee lähelle ja lipuu kauas tässä Nokturnon numerossa. Skotlantilaisen Michael O’Brienin runossa puistossa käyskentelevä runoilija kohtaa kasveja, mutta nykyisessä teknologisessa ympäristössä havaitseminenkaan ei ole sitä mitä ennen. Three plants yhdistää löydettyä runoutta käsitteelliseen näkökulmaan. Tuija Välipakan tänä vuonna julkaistu Uutisia! -kokoelma loikkaa nyt Nokturnoon Hedelmätornit-kuvasarjan verran. Sarja koostuu nimensä mukaisesti hedelmistä muodostettuja torneja kuvaavista valokuvista ja niiden kyljessä virtaavasta runoudesta, jossa sosiaalinen media yhdistyy luomisen prosesseihin.

Alkukesän aurinkoon kyllästyneille vuoden kolmas numero tuo myös synkkiä sävyjä. Hanna-Mari Ojalan Kivilattia-videossa hahmo liikkuu pimeässä ja runous kiteytyy aforistisesti pitkin liikkeitä. Hiljanharman kappaleet Tuotuja teitä ja Sanat värityskirjassa taas tuovat kesäkuuhun miltei goottilaisen tunnelman, jossa dramaattiset soinnit ja kohtalokkaat hetket yhdistyvät kokonaisvaltaisiksi äänirunouden teoksiksi. Kolmannen levynsä tehnyt Taudinkuva on Mikael Öhmanin ja Sami Liuhdon yhtye, jonka uudella III-levyllä kuullaan yhteensä seitsemän runoilijan tekstejä. Nokturno esittelee levyltä kaksi kappaletta: Eeva-Maria Grekulan runoon perustuvan Tästä talosta ja Henriikka Tavin runoon perustuvan Antaisin pois. Koko levy on mahdollista ladata kahden viikon ajan ilmaiseksi yhtyeen Bandcamp-sivuilta.

Nokturnolla on myös ilo esitellä Helsingin Taideyliopiston äänirunouden kurssilla syntyneeet kuusi äänirunouden teosta, jotka on tallennettu Vapaan taiteen tilassa pidetyssä Sound Poetry Night -tapahtumassa toukokuussa. Monipuolisten, performanssitaiteen elementtejäkin sisältävien teosten tekijöinä ovat Diliana Stoyanova ja Reetta-Stiina Rannanmäki, Zane Perkone yhdessä Minna Miettilän kanssa, Harold Hejazi, Pavel Rotts, Ignacio Lopez Olivares ja Riku-Pekka Kellokoski sekä Stephen Webb yhdessä Daniela Pascual Esparzan kanssa.

Arto Kytöhongan uraa ja tuotantoa käsittelevien esseiden sarja saapuu tässä numerossa päätökseensä. Viimeisenä vuorossa on esseesarjan toimittajan Heikki Sauren essee Monitaiteilija kohtasi kulttikaljun – Arto Kytöhongan postitaide. Esseessä Saure käsittelee muun muassa sitä, minkälaista olikaan postitaiteen alkuaikojen saama vastaanotto suomalaisessa mediassa.

Haku Nokturnon syksyn 2018 digitaaliseen residenssiin on nyt myös auki! Täältä löydät lisää tietoa hausta.

 

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen . Seuraavan numeron deadline on 6.8.2018.

(kuva: Ignacio Lopez Olivaresin ja Riku-Pekka Kellokosken esityksestä What´s Wrong with Alex?)

Teokset

III

Kaksi näytekappaletta levyltä sekä latauslinkki. Kappaleiden runot: Eeva- Maria Grekula ja Henriikka Tavi.
Two songs from the album III by Taudinkuva and a download link. Poems in the songs by Eeva-Maria Grekula and Henriikka Tavi.

äänirunous