6-2018

Neuroverkkojen runoutta ja odottamattomia käännöksiä Nokturnon vuoden viimeisessä numerossa

Nokturnon vuoden 2018 viimeinen numero esittelee mm. tekoälyä hyödyntäviä teoksia, erilaisia yhteistyöprojekteja sekä visuaalista, eroottista ja paikkasidonnaista runoutta. Mukana on myös Nokturnon historian nuorin tekijä!

Numeron avaa Ivan Yamshchikovin ja Alexey Tikhonovin kaksi artikkelia neuroverkoilla generoidusta runoudesta. Tekoälyrunouden laadun sudenkuoppana on usein aineisto, jonka pohjalta äly tuotoksiaan generoi. Max Planck -instuutissa tutkijana toimiva Yamshchikov ja ”Venäjän Googlella” Yandexilla työskentelevä Tikhonov ovat välttäneet tämän ottamalla inspiraation lähteeksi olemassaolevien, jo kanonisoitujen runoilijoiden ja laulunkirjoittajien tuotantoa. Ensimmäinen artikkelin osana on myös lukijatutkimus, jossa koehenkilöt saivat arvata, oliko esitelty runo esimerkiksi oikean runoilijan vaiko Neuro-Poen tai generoidun Lewis Carrollin. Toinen kahdesta artikkelista taas keskittyy foneettisuuden keskeisyyteen generoidun runouden uskottavuudessa. Kummassakin artikkelissa aineistoon kuuluu sekä englannin- että venäjänkielistä runoutta.

Runoilija Tuula Sipilä debytoi Nokturnossa visuaalisten runojen sarjallaan Lintujen kieli. Viiden runon sarjassa viiden eri linnun äänet saavat visuaalisen ja runollisen muodon. Erikoismerkkien ja vaaleiden muotojen kollaasit karkaavat välillä kehyksistäänkin. Tuula Sipilä on lukijoillemme tuttu myös yhtenä Nokturnon taustahahmona tiedottajan roolissa. Elina Sallisen kolmen runon valikoima taas on sukellus luovaan kääntämiseen. Mitä jos Googlen kääntäjän tuloksia ei jää vain ihmettelemään, entä jos hullunkuriset käännökset olisivatkin vasta alkupiste uudelle runolle? Nuori Voima -lehden tämän vuoden Debytoi runoilijana -kilpailun voittajiin kuuluva Sallinen on luonut kaksikielisen kokonaisuuden, jossa kumpikin kieli tuottaa lukijalle uusia oivalluksia.

Tyylilleen poikkeuksellisesti Nokturno tarjoilee tässä numerossa myös eroottista runoutta! Nimimerkkien Ringrat ja Nachtwolf muodostama Eroottinen kodinkonerunous -duo lausuu kuulijan korviin kuumottavia tuntemuksia Maidonvaahdottimesta Leivänpaahtimeen. Monia teknologisia laitteita on mahdollista ajatella niin kovin toisin…

”En ulotu kovin pitkälle siitä, mikä luulen olevani”, runoilee Ilveksen tähtikuvio Sari ja Henri Harsun runovideossa. Löydettyihin teksteihin sekoittuva runo kulkee pitkin kotoisia ja avaruudellisia maisemia, kun Ilves pohtii omaa olemistaan tähtien kartastossa. Teos on tamperelaisen äiti-poika -kaksikon yhteistä tuotantoa ja 11-vuotias Henri onkin Nokturnon kaikkien aikojen nuorin tekijä!

Jo viime vuonna Nokturno esitteli Tarja Hallbergin ja Nina Mutikin Runopaikka-konseptilla toteuttamien paikkasidonnaisen runouden teosten dokumentaatioita. Nyt vuorossa on uusi sarja, Luoto, josta esittelemme Risteys ja Pannu -nimiset runot. Kesäiseen Hailuodon maisemaan sijoittuvan sarjan teokset tuovat talven keskelle muurahaisten kuhinaa ja paistettuja kirjaimia. Paikkasidonnaisten runoteosten dokumentaatiot toimivat myös itsenäisinä runoteoksina, kuten videot osoittavat.

Australialaisten Barnaby Smithin ja Michael Blossin teos Instructional – A Baited Poem soveltaa ovelaa myyntihuijauksen tekniikkaa runouteen. Interaktiivisessa runossa klikkiotsikot ja kuvat vaihtuvat ja lukija pääsee pohtimaan, minkälainen huijaus runo voi olla: mitä lukijalle tarjotaan ja mitä tämä päätyy ”ostamaan”.

Tämän numeron päättää Niina Oisalon omalakiseen maailmaansa upottava runovideo Runovideo valaan silmästä. Videon runot perustuvat Oisalon Valaan silmä, pilvien hai -kokoelmaan (Kolera, 2017). Jari Oisalon musiikki ja metsämaisemat pilvineen rauhoittavat kiireisenkin katselijan sekoittuessaan Oisalon suomenkielisiin ja Marta Cenedesen italiankielisiin luentoihin.

Tänä vuonna Nokturno on julkaissut runoutta yli 50 tekijältä lähes kymmenestä eri maasta. Keväällä digitaalisessa residenssissämme majaili äänitaiteilija Olli Aarni ja vasta päättyneessä syksyn residenssissä runoilija Tuija Välipakka. Kummankin residenssin tuloksena syntyi lukijoidemme tutustuttavaksi laaja, monitaiteinen kokonaisuus. Syksyllä päivänvalon näki myös ensimmäinen vieraskuraattorin toimittama numero, kun Nokturnon aiemman toimintakauden päätoimittaja Marko Niemi astui hetkeksi vanhaan rooliin.

Kiitos lukijoillemme ja runoilijoillemme kuluneesta vuodesta! Seuraavan numeron deadline on 31.1. Digitaalisessa residenssissä työskentelystä kiinnostuneiden kannattaa myös pysyä kuulolla, avoin haku alkaa tammikuussa.

(Kuva: Sari ja Henri Harsun runovideosta Ilves)

Teokset