2-2019

Liike ja sana – runouden & tanssin erikoisnumero

Edessäsi on Nokturnon vuoden 2019 toinen numero. Tällä kertaa pureudumme runouden ja tanssin väliseen suhteeseen niin esseiden, haastatteluiden kuin videodokumentaation ja videomuotoisen tanssirunoudenkin keinoin. Mukana on myös helsinkiläisen HÖYRY-kollektiivin uusi teos, joka ammentaa juuri työnsä päättäneen eduskunnan tuottamasta asiakirja-aineistosta – ja lopuksi vielä konkreettista minimalistista runoutta Yhdysvalloista!

Numeron avaa Dirk Huelstrunkin ja Milla Koistisen runoutta ja nykytanssia yhdistävä teos A Pile Of Frames. Saksalainen äänirunoilija Huelstrunk ja tanssitaiteilija Koistinen työskentelivät yhtäaikaa vuonna 2012 Koneen säätiön Saaren kartanon residenssissä. Residenssien aikana Huelstrunk ja Koistinen päätyivät luomaan yhteistä teosta. Tässä numerossa lukijat pääsevät tutustumaan sekä teoksen Franfurtin esityksen videodokumentointiin vuodelta 2014, kahteen ennennäkemättömään taltiointiin Forum Box -galleriasta Helsingistä sekä työparin ajatuksiin teosten taustalla Franziska Helmsin haastattelussa. Alunperin berliiläisen kirjallisuustalo Lettrétagen sivuilla julkaistussa keskustelussa Huelstrunk ja Koistinen keskustelevat muun muassa improvisaatiosta, toistosta ja sanojen ja tanssin välisestä suhteesta.

Vilma Tihilän work-in-progress -videoteos Ella & Alina. Videossa yhdistyvät Tihilän ohjaus ja koreografia, Alina Sakon ja Ella Holapan tanssi ja Milka Luhtaniemen runous. Toisessa kontribuutiossaan tähän numeroon Lontoossa tanssielokuvan maisterintutkintoa suorittava Tihilä avaa teostensa taustalla olevia teoreettisia ja esteettisiä näkökulmia. Teksti Tanssielokuvan poetiikasta ammentaa myös tanssielokuvan pioneerin Maya Derenin (1917-1961) ajattelusta, jossa ilmaisulla ”poetry of film” oli keskeinen merkitys. Tihilän kirjoituksen lopusta löytyy myös hakuilmoitus, jossa hän hakee runoilijaa seuraavaan yhteistyöprojektiin.

Runoilija Eino Santanen tunnetaan paitsi palkituista runokokoelmistaan ja intensiivisistä live-esiintymisistä yksin ja black mödernism -kokoonpanossa, myös tanssia runouteen yhdistävistä teoksista, joita tanssija ja koreografi Valtteri Raekallio on luonut Eino Santasen runojen pohjalta. Vuoden 2014 Edustaja-esityksestä alkanut yhteistyö on tuottanut tähän mennessä neljä Santasen runokokoelmiin perustuvaa esitystä. Päätoimittajan haastattelussa Santanen kertoo muun muassa, miten yhteistyö sai alkunsa ja miten teosten tekeminen on muuttanut hänen suhdettaan runouteen.

Tanssin ja runouden välisen suhteen kartoittaminen jatkuu Lahden runovideomaratonin vuoden 2017 voittajan Hanna-Mari Ojalan esseessä Jumalainen tanssirunous. Luomisprosessin näkökulmasta kirjoitetussa esseessä Ojala käy keskustelua slovakialaisen runoilijan Eleni Cayn kanssa ja pohtii eri ilmaisumuotojen poetiikkaa ja tekijyyttä niiden välissä ja keskellä. Esseen lisäksi Nokturno esittelee viisi tanssirunoteosta, joita on uusinta lukuunottamatta ehditty nähdä jo monien kansainvälisten videofestivaalien ohjelmistoissa. Sarjan avaava Echoes on voittanut kategoriansa pääpalkinnot AltFF Alternative Film Festival-festivaalilla Kanadassa ja Avalonia Festival-festivaalilla USA:ssa ja Solitude – tyhjät ääriviivat -teoksen sanaton versio on ollut huhtikuussa mukana Tukholman tanssimuseossa ScreenDance-festivaalilla.

HÖYRY on digitaalisen sanataiteen kollektiivi, jossa vaikuttavat Nokturnon lukijoille tutut runoilija Henrik Pathirane ja filosofi, teoksen ohjelmoinnin toteuttanut Juho Pääkkönen. Kaksikon aiempiin tuotoksiin kuuluu muun muassa yhdessä Redder-yhtyeen kanssa toteutettu Oleminen | Being. Vallan kielissä Suomen valtiopäivien asiakirjat ovat muuntuneet sanarykelmiksi, jotka tuovat esille viime eduskunnan vuosien 2014-2017 työskentelyn uudesta näkökulmasta. Teos on toteutettu koneoppimiseen perustuvalla aihemallinnuksen menetelmällä ja ääniversion lukijana toimii Microsoftin oma puhesyntetisaattori Heidi.

Nokturnon huhtikuun numeron päättää yhdysvaltalaisen asianajajan ja runoilijan Joshua Smithin kolmen konkreettisen runon sarja. Useilla kokeellisen runouden sivustoilla julkaisseen Smithin minimalistiset, sanarunon perinteestä ammentavat ja moneen suuntaan avautuvat teokset kelluvat Nokturnon sivuilla ja saattelevat lukijan takaisin kevätmaisemiin.

Ensi viikolla alkaa Nokturnon kevään digitaalinen residenssi! Niina Oisalo johdattelee lukijan videorunouden ja runovideiden saloihin kaksiosaisessa kokonaisuudessaan, joka jatkuu toukokuun loppuun saakka. Pysy kuulolla!

Seuraavan numeron deadline on 31.5.. Runoja ja runoutta käsitteleviä tekstejä voi lähettää tuttuun tapaan osoitteeseen toimitus (at) nokturno.fi.

(kuva: Hanna-Mari Ojalan tanssirunovideosta Fever)

Teokset