Tervetuloa uudistuneen Nokturnon pariin! Vuoden kolmas numero sisältää jälleen laajan kattauksen digitaalisista keinoista ammentavaa nykyrunoutta.
Koronavirus myllersi maailmaa tänä keväänä. Suomessa näkymä vaikuttaa tällä hetkellä hyvältä, mutta eri puolilla maailmaa eletään yhä vaikeissa ja ennakoimattomissa olosuhteissa viruksen ja sen aiheuttamien muutosten keskellä. Poikkeusolot vallitsivat Suomessakin liki kaikilla elämänalueilla ja uusia tapoja toimia otettiin käyttöön myös taiteen ja kulttuurin alalla. Nokturnokin julkaisi ensimmäisen kuukauden ajan teoksia ”väliaikajulkaisuina”. Sarjassa julkaistut teokset löydät kootusti täältä.
Monet instituutiot kartoittivat tänä keväänä nopealla aikataululla uusia tapoja toimia alallaan. Nokturnon digitaaliseen residenssiin kuuluva tekijän vapaus valita fyysisen maailman residenssiympäristönsä nousi keskeiseksi myös Koneen säätiön kotiresidenssin konseptissa sekä Taiteen edistämiskeskuksen etäresidensseissä. Taiken etäresidenssit olivat touko-kesäkuussa toteutettu pilottikokeilu, jota Nokturno isännöi omassa sillä hetkellä tyhjillään olevassa digitaalisen residenssin tilassaan. ”Pelipoikkitaiteelliseksi” nimetyssä projektissa työskenteli kaksi työparia, jotka rakensivat kuukauden ajan kaikkien saataville tulevaa pelitaiteen teosta. Toisen parin muodostivat pelitaiteilija Simo Santavirta (simppafi) ja runoilija V.S. Luoma-aho ja toisen pari pelitaiteilija Sanna Väätänen ja sarjakuvataiteilija Tuomas Tiainen. Nokturno pääseekin nyt ylpeänä esittelemään digitaalista taidetta ja runoutta yhdistävän Platonista yskintää -teoksen! Hyperlinkein etenevässä teoksessa lukijan valinnat tuottavat erilaisia tunnelmia ja tulevaisuuksia.
Digitaalinen taide jatkuu tässä numerossa ohjelmoija Stephen Emblemin kineettisen runouden teossarjalla. Alunperin osana koodaushaastetta ohjelmoidut mustavalkoiset teokset nähdään nyt Nokturnossa videomuodossa.
Sini Silveri ja J. Koho ovat koostaneet vuosien aikana livenä esittämistään runoista kokonaisuuden nimeltä Elävänä Titaanidiskossa. Silverin Titaanidisko-kirjan (Poesia, 2020) kansien väliin päätyneet runot yhdistyvät julkaisemattomiin teksteihin ja J. Kohon äänimaisemiin.
Jade Riordanin menetelmällisessä kuuden runon sarjassa erilaiset runot elävät limittäin riveillä, välillä yhdistyen, välillä erkaantuen. Irlantilais-kanadalaisen Riordanin runoutta on julkaistu useissa kansainvälisissä julkaisuissa.
Nokturnon nuorimman runoilijan ennätys on jälleen lyöty! Tällä kertaa paikan ottaa 5-vuotias espoolainen Oiva Kova, joka on lausunut itse keksimällään kielellä surrealistisen runon. Videomuotoisen teoksen visuaalinen ilme ja kuvaus on hänen äitinsä Sanna Telkki-Kovan käsialaa. Oivaa inspiroi belgialaisen surrealistin René Magritten näyttely viime vuonna Amos Rex -taidemuseossa.
Tässä numerossa täydentyy myös väliaikajulkaisujen sarjassa alkanut Juha Raution Festivaali-runokokoelman (Enostone, 2018) äänikirjaversio Festivaali Audiobook. Tavallisesta äänikirjasta poiketen teos ei koostu vain ääneen luetusta runoudesta vaan Rautio limittää runoihin kerrostuvan äänikudoksen.
Numeron päättää Saku Soukan ja Johannes Vartolan äänirunoteos meri tahtoo lisää suolaa. Muun muassa matkustamisen ja identiteetin kysymyksiä pohtivan teoksen teksti on Saku Soukan käsialaa ja äänimaisema Johannes Vartolan.
Nokturno vetäytyy nyt osittaiselle kesälomalle. Vastaanotamme uutta runoutta ympäri vuoden, mutta jos tähtäät syyskuun numeroomme, teosehdotus kannattaa lähettää 30.8. mennessä.
Kesän jälkeen luvassa onkin taas vieraskuraattorinumero! Tällä kertaa sen kuratoi peleihin erikoistunut toimittaja Aleksandr Manzos. Manzos on kirjoittanut kaksi peliaiheista tietokirjaa ja on toiminut aikanaan muun muassa kirjallisuuslehti Lumoojan toimittajana. Nokturnon elokuun numerossa hän esittelee pelitaiteen teoksia, jotka ovat erityisen kiinnostavia kirjallisuuden ja kielen näkökulmasta.
Nokturno toivottaa hyvää kesää ja hyvää runoutta!
ps. Nokturnon uusi podcast-sarja alkoi viime viikolla. Juha Raution tuottama sarja käsittelee digitaalista ja kokeilevaa runoutta vaihtuvin vierain. Ensimmäisessä jaksossa vieraana on runoilija Karri Kokko.