1-2017

Koneita ja improvisaatiota Nokturnon vuoden 2017 ensimmäisessä erässä

Nokturnon vuoden 2017 ensimmäisessä erässä julkaistaan teoksia yhteensä seitsemältä tekijältä. Runouteen yhdistyvät tällä kertaa muun muassa kodin tietoverkot, klassinen laulu ja matematiikka. Luvassa on uutta video- ja visuaalista runoutta, runoinstallaation ja käsitetaiteen rajapinnoilla liikkuvia projekteja sekä uuden Nokturnon ensimmäinen runousessee.

Leena Sainion runon pohjalta syntynyt runovideo The Catafalque rakentuu improvisaatioduo Before Presentin musiikista ja kauhuromanttisesta, surrealistisestakin kuvastosta.
Kuvataiteilijana ja performanssitaiteilijana tunnetun Taina Valkosen Kaipaat kun mennyt oon käsittelee erään aikakauden päättymistä. Kaksikielisen videon on kuvannut Leena Lehti.
Jukka Aulavuoren Ennen aaltoja luottaa mustan ja valkoisen, tekstin ja musiikin voimaan. Janne Aulavuoren musiikki yhdistyy videossa Jukan paikoin humoristiseenkin runouteen.

Australialaisen Garry McDougallin neljän runon sarjan joukosta voi bongata myös Finlaysonin tehdasta käsittelevän runon. MacDougallin matkustamisesta ammentavissa runoissa yhdistyvät kuva, teksti ja eri kielet. Anna Mari Räsäsen Akvarellirunoja-sarjassa taas vahva siveltimen jälki kohtaa tekstipohjaisen runouden.

Nokturnon helmikuun erässä tietojenkäsittelytiede ja runous käyvät vuoropuhelua useammassakin julkaisussa. Insinööritaustaisen SS Prasadin essee Was BpNichol a cowboy and not a poet? yhdistää muunmuassa tietojenkäsittelytieteitä ja matematiikkaa kirjallisuusanalyysiin. Esseen pohjana on Rampike-lehdessä julkaistu matemaattinen analyysi bpNicholin runosta Sixteen Lilypads. SS Prasadin nanorunoja on julkaistu Nokturnossa jo aiemmin.
Toinen insinööritaustainen tekijä helmikuun erässä on Kiinassa asuva taiteilija Saurabh Datta. Dattan Ears After All ja Poetic Router -teosten installaatiot yhdistävät koneita, koodausta ja runoutta. Mitä tapahtuu kun kone kuuntelee runoutta? Minkälaista runoutta syntyy esineiden internetissä tai tavallisen kodin tietoverkoissa?

Kiitos kaikille runojaan ja teoksiaan Nokturnoon lähettäneille! Vielä on muuten aikaa osallistua Nihil Interitin uuden digitaalisen runoteoksen kilpailuun. 15.3 päättyvän kilpailun voittaja julkistetaan Runoutta! -hankkeen nettisivuilla tämän kevään aikana.

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen .

(kuva: kuvakaappaus Taina Valkosen videosta Kaipaat kun mennyt oon)

Teokset