2-2017

Jotain uutta, jotain menetelmällistä

Vuoden toisessa erässä Nokturno tuo taas runouden ystävien nähtäväksi joukon teoksia kokeellisen ja digitaalisen runouden tekijöiltä. Joukossa on niin videorunoutta kuin menetelmällistäkin runoutta, vankilalouhoksista avaruuteen.

Arja Karhumaan teossarja on valikoitu kirjanakin julkaistusta Epägenesis-kokonaisuudesta. Karhumaa, jonka tausta on graafisessa suunnittelussa, käsittelee väitöskirjassaan taiteellisen tutkimuksen keinoin tekstin luettavuuden ja visuaalisuuden kysymyksiä alkuperänään löydetty tekstimateriaali. Nokturnossa on nyt nähtävissä yhteensä kahdeksan teosta tästä kokonaisuudesta.

Iso-Britanniasta Suomeen muuttaneen Hugovk-nimellä tunnetun koodaajan ja nykyään myös runouden tekijän Twitter-botti New Finnish Words @uudetsanat generoi uusia suomenkielisiä sanoja olemassaolevien sanojen pohjalta ja twiittaa niitä. Puolistystelo, kunentaa, viehkeislumeosit ja muita sanoja löytyy Hugovk:n twitter-bottia käsittelevästä jutusta.

Nokturno esittelee myös kuvataiteilija Pauliina Pesosen ja kirjailija Jolin Slotten Subliimit tulkinnat -projektin neljä videoteosta. Videot ammentavat uutisvirran tekstimassasta keikauttaen päälaelleen tapamme suhtautua uutisiin, ja käsitykseen niiden objektiivisyydesta ja hetkellisyydestä. Jolin Slottelta nähdään myös videoteos Att rekonstruera en mor. Viisiosainen vaikuttava teos käsittelee muistamista ja muistikuvia äidistä. Tässä erässä nähdään myös viime vuonna valmistunut, Ville Hytösen runon pohjalta syntynyt runovideo Helvetinjumalankone. Vanhalla vankilalouhoksella kuvatun videon tekijäryhmässä ovat olleet mukana Sanna Larmola, Kivi Larmola sekä Ari Taskinen.

Mari Laaksosen ja Frankie Shannonin äänirunoteos taas vie kuulijan hypnoottiselle matkalle avaruuden rauhan ja hiljaisuuden maisemiin. Valitse hetki pohjautuu samannimiseen esitykseen. Tekstin luettavuuden kysymys tulee esille myös Volodymyr Bilykin Alphabetized poems– sarjassa, jossa turhautunut runoilija on pilkkonut runonsa aakkosiin. Toinen Bilykilta julkaistava runosarja on musiikillisuutta ja visuaalisuutta yhdistävä CASR.

Nokturno on myös tuttuun tapaan täydentynyt aiemmin nokturno.org -osoitteessa julkaistulla runoudella. Siirretyn materiaalin joukossa on muun muassa haastatteluja ja keskusteluja sekä runsaasti visuaalista ja konkreettista runoutta. Täällä taas voit tutustua Nihil Interitin Runoutta! -hankkeen digitaalisen runouden kilpailun tuloksena syntyneeseen palindromi- ja visuaalisen kirjoittamisen työkaluun.

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen . Seuraavaan numeroon ehdit, jos lähetät runosi 5.6. mennessä.

(kuva: Mari Laaksonen & Frankie Shannon)

 

Teokset