Nokturnon vuoden 2017 viidennessä numerossa esitellään runoinstallaatioita, feminististä äänirunoutta, älypuhelimella tehtyä runoutta sekä pioneerityötä digitaalisen runouden saralla. Ensimmäinen digitaalinen residenssi on pian puolivälissä.
Runopaikkoja on kriitikko Tarja Hallbergin ja monialaisen taiteilijan Nina Mutikin yhteisprojekti, jonka Kalma-sarjasta Nokturno esittelee runot Enne ja Raja. Paikkasidonnaisissa runoinstallaatioissa tekstit käyvät vuoropuhelua ympäröivän maiseman kanssa: Enne ja Raja näyttävät miten luonnon kanssa voi tehdä kineettistä ja visuaalista runoutta.
Valokuvataiteilija Tekla Inarin Siniset vuodet/Blue Years (Kosmos, 2017) on valokuvin ja runoin kerrottu nykyaikainen rakkaustarina, josta Nokturnossa julkaistaan nyt valikoima. Pääosin älypuhelimella kuvatussa ja kirjoitetussa teoksessa ”sinun kanssasi oleminen tuntuu siltä kuin juoksisi jatkuvasti punaisia päin”. Kaksikielisen teoksen käännökset ovat monille runouden ystäville tutun Kasper Salosen käsialaa.
Heikki Saure on tässä numerossa mukana kahdella teoksella. Toinen on Sauren vuodesta 1993 jatkuneen Roskarunot-projektin 20 roskan valikoima, joka on koottu 3 000 löydetyn roskan joukosta. Saurelta julkaistiin Roskarunojen aineistoon perustuva Dada Litterature viime numerossa. Toinen julkaisu on suomalaisen digitaalisen runouden pioneerin Arto Kytöhongan tuotantoa käsittelevän esseesarjan aloitusosa ”Niin, uskallanko minä häiritä maailmankaikkeutta”. Sarja jatkuu tulevissa numeroissa ja sen kirjoittajina on suomalaisia kirjallisuuden tutkijoita, toimittajia ja muita alan toimijoita.
Tässä numerossa jatkuvat myös Scott Northupin viime numeron MEN-sarjasta tutut cut-up -kollaasit. Tällä kertaa materiaalina on amerikkalainen sotaromaani ja lopputuloksena taas jotakin aivan muuta. Northrupin teos Alone on syntynyt residenssissä Arteles Kulttuurikeskuksessa vuonna 2015.
Henna Jorosen äänirunoissa on vahva feministinen ja performatiivisuuteen nojaava tausta. Englanninkieliset Why She Does What She Does ja To Understand löytyvät nyt myös Nokturnosta. Tämän lisäksi äänirunoutta kuulla Jyrki Mylläriseltä, Ave Vellesalulta ja Louna-Tuuli Luukalta. Mikael Bryggerin ja Jari Suomisen vetämän työpajan tuloksena syntyneissä runoissa Arduino-pohjaiset ”noise boxit” yhdistyivät visuaalisen ja konkreettisen runouden keinoja käyttävään nuotintamiseen ja runouden luomiseen ilman merkitseviä sanoja.
Digitaalinen residenssi jatkuu ensi kuun puoliväliin asti. Mikael Bryggerin (Y/N)-nimellä kulkevaa pelillisen runouden työkalupakkia sekä vapaamuotoisempaa Residenssipäiväkirjaa pääset lukemaan täältä.
Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen . Seuraavan numeron deadline on 30.11.
(Kuva: Tarja Hallbergin ja Nina Mutikin Enne-teoksen videodokumentaatiosta)