Vuoden 2019 digitaalisten residenssien runoilijat ovat Niina Oisalo ja Kathryn Hummel!

Tänä vuonna kumpaankin residenssiin haettiin samassa haussa. Nokturnon työryhmä valitsi ehdotettujen teosten joukosta kaksi omaleimaista ja laajaa kokonaisuutta, jotka hyödyntävät residenssin mahdollisuuksia jälleen uudella tavalla. Keväällä toteutuva Niina Oisalon laaja kokonaisuus keskittyy videorunouteen sekä taiteellisesta että tutkimuksellisesta näkökulmasta. Syksyllä australialaisen Kathryn Hummelin monimediaisessa kokonaisuudessa Sunset Cento yhdistyvät digitaalisen alustan, jaetun tekijyyden ja auringonlaskun teemat.

 

”- – mitä runovideot ja videorunot tekevät, ja miten ne voivat avartaa kokemusmaailmaamme. ”

 

Niina Oisalo on Turussa asuva monialainen runoilija, joka tekee väitöskirjaa elokuvatutkimuksen alalta. Oisalon esikoisteos Valaan silmä, pilvien hai ilmestyi Kolera-kollektiivin julkaisemana kaksi vuotta sitten. Oisalo aloittaa residenssissä 6.5.2019 kokonaisuudella, johon kuuluu kolme osaa: residenssin aikana kehkeytyvä impressionistinen videoruno Häikäisy, videon työvaiheiden dokumentointi sekä tutkimuspäiväkirja. Esseitä, kirjeenvaihtoa, poeettista ja tutkimuksellista tekstiä yhdistävässä päiväkirjassa Oisalo käy vuoropuhelua muiden kirjoittajien ja videontekijöiden kanssa pureutuen videorunouden eri muotojen anatomiaan, estetiikkaan sekä taiteidenvälisiin elementteihin. Tutkimuskohteena on myös videorunouden poliittiset mahdollisuudet, Oisalolla on taustallaan myös kansainvälisen politiikan ja dokumenttielokuvan maisterin tutkinnot.

 

” – – vaikka auringonlasku onkin aiheena analoginen, ovat projektissa tapahtuva kommunikaatio ja se, miten teos syntyy, mahdollisia digitaalisuuden ansiosta. Teoksessa digitaaliset keinot tulevat yhteisölliseen käyttöön.”

 

Kathryn Hummel on australialainen kirjailija ja tutkija, jolla on Oisalon tapaan yhteiskuntatieteellinen tausta. Sukupuolen, postokolonialismin, urbaanin ympäristön ja matkustamisen teemoja teoksissaan käsittelevä Hummel tuo Nokturnon digitaaliseen residenssiin paikantumisen, luontosuhteen ja tekijyyden kysymyksiä käsittelevän kokonaisuuden. Sunset Cento koostuu avoimen kutsun kautta tulleista eri taiteilijoiden teoksista, jotka yhdistyvät digitaalisella alustalla moniääniseksi ja -mediaiseksi sivustoksi, aiheenaan auringonlasku. Hummelin runoutta, proosaa ja monitaiteellisia teoksia on julkaistu useassa eri maassa ja hän on ollut ehdokkaana mm. Pushcart Prize- palkinnon saajaksi. Hän on myös tohtori narratiivisen etnografian alalta. Hummel työskentelee Nokturnon residenssissä loka-marraskuussa.

Nokturnon digitaalinen residenssi on virtuaalinen residenssiohjelma, joka mukautuu asukkaansa tarpeisiin. Vuodesta 2017 toiminut ohjelma mahdollistaa runoilijoille digitaalisen alustalla työskentelyn ja digitaalisten keinojen tutkimisen osana omaa työskentelyään. Aiemmat teokset löydät täältä. Nokturnon digitaalista residenssiä rahoittaa Nokturnon muun toiminnan tapaan Koneen säätiö sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö kulttuurilehtituella.