Taiteen edistämiskeskuksen etäresidenssit Nokturnossa

Nokturno isännöi Taiteen edistämiskeskuksen pilottikokeilua etäresidensseistä. Toukokuussa alkavissa monitaiteellisissa projekteissa työskentelevät työpareina pelitaiteen ja runouden sekä pelitaiteen ja sarjakuvataiteen tekijät.

Residenssissä työskentelevät kuukauden ajan 18.5. – 14.6.2020 parit pelitaiteilija Simo Santavirta ja runoilija V.S. Luoma-aho sekä pelitaiteilija Sanna Väätänen ja sarjakuvataiteilija Tuomas Tiainen.

 

Ylärivissä Simo Santavirta ja V.S. Luoma-aho. Alarivissä Sanna Väätänen ja Tuomas Tiainen.

Nokturnon sisältöihin on alusta asti kuulunut myös pelitaiteen rajamailla liikkuvia digitaalisen runouden teoksia. Taiteen edistämiskeskuksen kanssa toteutettavassa kokonaisuudessa uutta on se, että pelillisyys ja pelinomaisuus toteutuvat pelitaiteesta käsin.

”Pelien tekeminen on usein kuukausien tai vuosien työtä, johon osallistuu jopa satoja ihmisiä. Tahdomme kokeilla, kuinka pelitaide voisi reagoida nopeammin maailman ja yhteiskunnan tapahtumiin”, kertoo pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppainen.

Residenssit eivät kuulu Nokturnon tavanomaiseen digitaalisen residenssin konseptiin vaan tekijät työskentelevät etänä olosuhteiden pakosta ja tutkiskelevat etäyhteyksien ja etäläsnäolon mahdollisuuksia taiteellisessa työskentelyssä hankkeen omista lähtökohdista. Digitaalisesta residenssistämme hanke lainaa päiväkirjan, josta lukijat pääsevät seuraamaan prosessia ja iloksemme pääsemme julkistamaan kummankin yhteistyön lopputuloksia Nokturnossa.

Nokturnon digitaalinen residenssi, virtuaalinen työskentely- ja galleriatila, on saanut nimensä ajatusleikistä, jossa asettuivat vastakkain painettu, analoginen, runous ja digitaalisen maailman runous, jonka tekijöille digitaalisessa ympäristössä toteutettu residenssi olisi omiaan. Koronaviruksen aikaansaamassa tilanteessa virtuaalinen ja etäyhteyksin toteutettu residenssi on osoittautunut hyväksi keinoksi tarjota mahdollisuuksia taiteilijoille työskennellä kokoontumis- ja liikkumisohjeiden mukaisesti.

Residenssejä koordinoi pelitaiteen läänintaiteilija Jaakko Kemppainen ja työryhmään kuuluvat myös kirjallisuuden läänintaiteilija Anna Isoaro ja sarjakuvataiteen läänintaiteilija Ville Pirinen. Nokturnon puolelta mukana ovat web designer Teemu Tuovinen sekä päätoimittaja Virpi Vairinen.

Lisää tietoa Taiteen edistämiskeskuksen sivuilla.