1-2016

Digitaalisen ja kokeellisen runouden sivusto Nokturno.fi julkaisee taas tauon jälkeen uutta runoutta

Vuoden 2016 ensimmäinen julkaisu pitää sisällään muun muassa visuaalista runoutta, runovideoita ja videorunoja sekä aseemista kirjoitusta.

Nokturnon elokuinen uudelleenkäynnistäminen tuotti sivustolle runsaasti runotarjouksia. Neljän hengen toimitusryhmä (Lauri Hei, Heikki Saure, Tuula Sipilä, Virpi Vairinen) valitsi julkaistavaksi runoja yhteensä kahdeksalta runoilijalta tai työryhmältä. Videon nousu runouden muotona näkyi myös Nokturnon saamissa tarjouksissa.

Nokturno.fi kiittää kaikista syksyn aikana tulleista ehdotuksista!

 

Tässä julkaisussa mukana on mm. 30 runon valikoima aseemista runoutta Ilkka-Juhani Takalo-Eskolalta. Takalo-Eskola on kutsunut Adae-sarjaansa (1964-) käsialarunoudeksi: sarja on aseemista kirjoitusta ajalta ennen kuin aseeminen-sanaa alettiin Suomessa käyttää. Valikoiman on kuratoinut yhteistyössä taiteilijan kanssa Heikki Saure.

Lokakuun julkaisussa mukana on myös Heidi Halosen konkreettisen runouden perinteestä ammentava sarja Kasvio. Halosen runot ovat pienoistutkielmia kasveista ja niiden osista sekä visuaalisina että kulttuurisina olentoina. Nokturnon kautta on nyt myös mahdollisuus tutustua ukrainalaisen Volodymyr Bilykin visuaalisiin sekä Fluxus-vaikutteisiin runoihin.

Mukana on kansainvälisessäkin esityksessä ollutta videorunoutta Tuija ja Mikaela Välipakalta sekä Lahden Runomaratonilla palkittu runovideo Marko Laihiselta. Uutena nähdään myös videoteokset mediataiteilija Maija Saksmanilta sekä liikkuvan kuvan monialaiselta taiteilijalta Seppo Renvallilta.

Uusi Nokturno jatkaa myös ilmaiseksi ladattavien pdf-kokoelmien kirjastoa. Lokakuusta alkaen Piia Susiluodon Liljalla varpusen vatsa (Kolera, 2015) löytyy myös Nokturnosta.

Myös lisää aiemmin Nokturno.org- sivustolla julkaistua materiaalia on siirretty uuteen osoitteeseen. Sivustolta löytyy jo iso joukko digitaalisen ja kokeellisen runouden teoksia sekä suomalaisilta tekijöiltä että runoilijoilta jo 16 eri maasta.

Onko sinun tietokoneesi uumenissa digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille videorunosi, äänirunosi, sosiaalisen median runoprojekti, animaatio, runogeneraattori, runosovellus, tai jotakin aivan muuta digitaalista tai kokeellista osoitteeseen ! Uutta materiaalia julkaistaan seuraavaksi joulukuussa.

(kuva: Heidi Halonen – Anemone nemorosa)

Teokset