Videorunoutta ja runovideoita – Nokturnon digitaalisen residenssin ovet ovat jälleen auki!

Nokturnon digitaalisessa residenssissä aloitti 6.5.2019 runoilija ja tutkija Niina Oisalo. Toukokuun aikana residenssitilaan rakentuu kolmiosainen laaja kokonaisuus, joka tutkailee videorunoutta monesta eri näkökulmasta.

Videorunoutta ja runovideoita käsittelevä Liikkuvan runouden laboratorio -kokonaisuus koostuu kolmesta osasta. Residenssin aikana kehkeytyy työnimellä Häikäisy kulkeva runovideo, jonka työvaiheet Oisalo dokumentoi Verstas-osiossa. Kolmas osa on esseitä, kirjeenvaihtoa, poeettista ja tutkimuksellista tekstiä yhdistävä tutkimuspäiväkirja, jossa Oisalo käy vuoropuhelua muiden kirjoittajien ja videontekijöiden kanssa pureutuen videorunouden eri muotojen anatomiaan, estetiikkaan sekä taiteidenvälisiin elementteihin. Tutkimuskohteena ovat myös videorunouden poliittiset mahdollisuudet.

 

”Olen aiemmin työskennellyt sekä runouden että elokuvan parissa ja runovideoissa tämä yhdistelmä kutkuttaa sekä omakohtaisella tasolla että laajemmin.”

 

Oisalo on Turussa asuva monialainen runoilija, joka tekee väitöskirjaa elokuvatutkimuksen alalta. Oisalon esikoisteos Valaan silmä, pilvien hai ilmestyi Kolera-kollektiivin julkaisemana kaksi vuotta sitten. Hänellä on myös haave projektiin liittyen: ”Olisi hienoa, jos muut videorunouden tekijät ja siitä kiinnostuneet innostuisivat keskustelemaan sivustolla – ja että videorunouden ympärille voisi rakentaa jonkinlaista yhteisöllistä toimintaa”. Residenssiin pääset tutustumaan täällä.

Digitaalinen residenssi on kaksi kertaa vuodessa järjestettävä digitaalisen kirjallisuuden residenssiohjelma, jossa avoimen haun kautta valikoituneet tekijät työskentelevät sivuston tarjoamassa virtuaalisessa tilassa. Nokturnon digitaalista residenssiä, kuten sivuston muutakin toimintaa, rahoittaa Koneen säätiö sekä OKM kulttuurilehtituella.

(logo: Lauri Hei & Mirva Liimatta)