Työkaluja pelilliseen runouteen Nokturnon ensimmäisestä digitaalisesta residenssistä

Nokturnon ensimmäinen digitaalinen residenssijakso on päättynyt, mutta työ jatkuu. Runoilija Mikael Bryggerin käsissä virtuaalinen residenssi osoittautui monipuoliseksi kirjoitustilaksi, jonne vieraatkin kävivät jättämässä oman puumerkkinsä.

Lokakuun puolivälistä marraskuun puoliväliin pelilisyyden ja runouden välisten kytkösten parissa työskennellyt runoilija Mikael Brygger ehti residenssijakson aikana rakentaa pelillisen runouden työkalupakista (Y/N) monipuolisen kokonaisuuden aiheesta kiinnostuneille. Mikaelin lisäksi työkalupakkiin kirjoittivat Penjami Lehto, Reko Tikka, Riikka Ala-Hakula ja Markku Eskelinen.

Kirjoitusten aiheina olivat niin pelin ja runon olemassaolevat ja mahdolliset säännöt, pelillisyyden suhde valkoiseen paperiin kuin erilaiset pelillisyydestä ammentavat harjoitukset runon ja pelillisyyden yhdistämisestä. Vieraskirjoittajien myötä mukana oli myös kirjoituksia pelin ja tekstin suhteesta esimerkiksi myöhäisantiikissa tai 1940-luvun surrealisteilla.

Bryggerin residenssityöskentely jakautui kahteen osaan, joista toinen oli työkalupakkia vapaamuotoisempi Residenssipäiväkirja. Päiväkirjan puolella runoilija jakoi linkkivinkkejä, kertoi työnalla olevista projekteistaan ja näytti myös vilauksen siitä, mitä vapaa-aika digitaalisessa residenssissä voi olla.

Kumpaakin osiota voi edelleen lukea osoitteessa nokturno.fi/digitaalinen-residenssi. Pelillisen runouden työkalupakki täydentyy, ja siitä tulee osa Nokturnon pysyvää runoutta käsittelevien tekstien valikoimaa.

Nokturno kiittää Mikaelia, vieraskirjoittajia ja kaikkia residenssiä seuranneita! Haku seuraavaan digitaalisen residenssiin käynnistyy tammikuussa 2018. Residenssiajankohta sijoittuu huhti-toukokuulle.