Syksyn 2020 digitaalisen residenssin runoilija on Kyle Booten!

Nokturnon tämän vuoden digitaalisen residenssin runoilija on yhdysvaltalainen Kyle Booten! Booten astuu marraskuun 23. päivä residenssiin projektillaan To Pray Without Ceasing. Useasta osasta koostuva teos on ”rukouskone”, joka yhdistää kristinuskon traditiota ja algoritmeja.

Saimme jälleen paljon kiehtovia hakemuksia runoilijoilta ja taiteilijoilta Suomesta ja ulkomailta. Tänä vuonna valitsimme projektin, joka edustaa digitaalisen runouden lajia, joka ei vielä ole ollut esillä digitaalisessa residenssissä, nimittäin tietokoneella generoitua tekstuaalista runoutta. Kyle Bootenin teos hyödyntää sosiaalisen median tekstuaalista ympäristöä, se myös käsittelee hengellisiä kysymyksiä automatisaation ja teknologisen kehityksen näkökulmasta. Voiko rukoilemisen automatisoida? Miten se vaikuttaisi käsitykseemme rukouksesta?

Tekstiä generoiva järjestelmä rukoilee sosiaalisen median käyttäjien ilmaisemien tarpeiden mukaan. Se tekee niin 24 tuntia vuorokaudessa ylittäen tavallisen ihmisen mahdollisuuden rukoilemiseen . Yhdessä algoritmiensä kanssa Booten luo Nokturnon digitaaliseen residenssiin virtuaalisen luostarin.

Teoksen pohjana ovat kristilliseen traditioon kuuluvat rukoushetket vuorokauden eri aikoina. Myös hetkipalveluksen nimellä tunnettu perinne elää erityisen voimakkaana luostareissa. Bootenin teos rukoilee, tapaa mukaillen, eri tavoin eri vuorokauden aikoina. Teos tuo myös keskusteluun algoritmien etiikan. Kuten Booten kirjoittaa:

 

”Nykyään on tavallista suhtautua epäillen algoritmeihin, tiedossa on monia tapoja, joilla ne voivat olla epäeettisiä, esimerkiksi sukupuoleen ja etniseen taustaan liittyen. Tämän teoksen tarkoitus on tutkia, miten algoritmit voisivat myös olla hyviä tavoilla, joilla me ihmiset emme kykene olemaan.”

 

Booten on tietokonerunoilija ja monitieteellinen lukemisen ja median tutkija, joka työskentelee tällä hetkellä yhdysvaltalaisen Dartmouth Collegen Neukom Institute for Computational Science -instituutissa. Bootenin runoutta on julkaistu useissa eri kanavissa, kuten Boston Review – ja Lana Turner -aikakauslehdissä sekä Tentacular -verkkojulkaisussa. Akateemisen tutkimuksen saralla viimeisimmät julkaisut käsittelevät ”hashtag-retoriikkaa” Twitterissä sekä sitä, minkälaisia kerronnallisia muotoja algoritmipohjaisesti on mahdollista toteuttaa. Syksyllä juuri ennen digitaalisen residenssi alkua Booten siirtyy englannin professoriksi Connecticutin yliopistoon. Lisää tietoa Bootenista löydät hänen kotisivuiltaan kylebooten.me.

Vuodesta 2017 toimineen residenssimme runoilijat ovat työskennelleet pelillisen runouden, ääni- ja videorunouden, interaktiiisen ja yhteisöllisen runouden parissa. Lisää tietoa löydät täältä.

Digitaalista residenssiä rahoittaa Nokturnon muun toiminnan tapaan Koneen Säätiö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö kulttuurilehtituella.

Korjattu 3.11.2020: Kyle Bootenin residenssijakso on siirtynyt lokakuusta alkavaksi marraskuun 23. päivä.