Tapahtuu meille kaikille

Videorunoteos. Tekemisessä on hyödynnetty kuva- ja äänisämplejä, joita on käsitelty hajoavilla teknologisilla laitteilla.
Video poem. Audio and visual elements are based on image and sound samples processed with technological instruments falling apart.

Runo ja luenta | Poem and reading  Anna Helle
Video ja musiikki | Video and music  Mitja Jakonen

Runo puhuu katastrofeista tai tuhoisista kehityskuluista, joiden keskellä nytkin elämme. Videon ja musiikin osalta teos käsittelee jatkuvaa romahdusta ja muistamisen epävarmuutta. Teoksen kuvastossa viitataan muun muassa Neuvostoliittoon, jonka hajoamisesta tulee tänä joulukuussa kuluneeksi tasan 30 vuotta. Runon tekijöistä Helle muistaa esimerkiksi Tšernobylin katastrofin, kun taas Jakonen on nuorempi, syntynyt vuosituhannen vaihteessa. Videon kuvamateriaali ja musiikissa käytetty c-kasetti valikoituvatkin käyttöön siksi, että ne liittyvät aikaan, joka ei kuulu Jakosen sukupolven kokemukseen. Ne voivat herättää nostalgiaa mutta myös kuviteltua ”väärää” nostalgiaa.  Visuaalisesti ja musiikillisesti teos onkin kunnianosoitus kaikelle vääristyneelle ja hajoavalle.