Nokturnon syksyn 2018 digitaalisen residenssin runoilija on Tuija Välipakka!

Tuija Välipakka on Nokturnon lukijoille tuttu videorunoista sekä valokuvaa ja runoutta yhdistävistä teoksistaan. Digitaalisessa residenssissä hän rakentaa valokuvaa, runoutta ja interaktiivisuutta yhdistävän teoskokonaisuuden.

One Hundred Red Things In Summer 2018 -residenssin lähtökohtana on Välipakan kesällä 2018 ottamien valokuvien sarja, jonka pohjalta hän kirjoittaa residenssin aikana runokokonaisuuden. Keskeisiä aiheita runoissa ovat kuvien aiheena olevan punaisen värin konkreettiset ja symboliset ilmenemismuodot, välineiden kautta tapahtuvan havaitsemisen ja välittömän havaitsemisen sekä muistamisen ja toisinmuistamisen kysymykset.

Residenssin aikana Välipakka myös valottaa menetelmiä, joiden mukaan kuvasarja on syntynyt. Lukijoilla onkin työskentelyn aikana mahdollisuus seurata kokonaisuuden etenemistä aiemmista residensseistä tuttuun tapaan residenssipäiväkirjan kautta. Päiväkirjan kirjoituksissa on myös kommentointimahdollisuus, joten lukijat voivat halutessaan keskustella sekä runoilijan että toistensa kanssa tekstien herättämistä ajatuksista.

”Runo on aina ehdotus todellisuudeksi. Kumpi on muuttumattomampi, runo vai kuva?”

Residenssin päätteeksi julkaistaan Välipakan valokuvien ja runojen pohjalta rakentuva interaktiivinen visuaalinen teos, joka antaa lukijalle mahdollisuuden osallistua merkitysten muodostumiseen runojen ja valokuvien välillä.

Tuija Välipakka (s.1967) on tamperelainen kirjailija ja runoilija, jolta on julkaistu neljä runokokoelmaa, viimeisimpänä Uutisia! (Siltala 2018). Painetun runouden lisäksi hän on aktiivinen videorunouden saralla yhteistyössä tyttärensä, videotaiteilija Mikaela Välipakan kanssa toteutetuilla teoksilla. Välipakka on Pirkkalaiskirjailijoiden puheenjohtaja ja kirjallisuuskentän aktiivinen toimija, jonka tuotantoa oli muun muassa Suomi on runo -projekti.

Tuija Välipakan One Hundred Red Things In Summer 2018 -residenssi on Nokturnon kolmas digitaalinen residenssi. Residenssitila avautuu marraskuun ensimmäisenä päivänä, josta lähtien runoilijan työskentelyä on mahdollista seurata kuukauden ajan. Digitaalista residenssiä rahoittaa Nokturnon muun toiminnan tapaan Koneen säätiö sekä Opetus- ja kulttuuriministeriö kulttuurilehtituella.