Lähes tunnistamaton mahdollisuus menettää – digitaalista proosaa Nokturnossa

Nokturnolla on ilo esitellä tänään lukijoilleen Markku Eskelisen ja Maria Matinmikon kirjoittama digitaalinen proosateos Lähes tunnistamaton mahdollisuus menettää! Erillisenä julkaisuna julkistettava teos on kiehtova tutkimusmatka muistamisen, kokemisen ja lukemisen perustavaa laatua olevimpiin kysymyksiin. Teoksen julkaisu on samalla Nokturnon uusi aluevaltaus runouden lisäksi myös elektroniseen kirjallisuuteen laajemmin.

Marko Niemen ohjelmoimassa teoksessa Markku Eskelisen luoma proseduuri johdattaa lukijan interaktiiviseen kokemukseen, jossa muuttuu sekä tuleva että mennyt teksti. Lukijan lukemiseen käyttämä aika määrittää tekstin osat, jotka hän saa luettavakseen. Teoksen sisäinen proseduuri luokin useita toisistaan poikkeavia lukukokemuksia. Niissä lukijan on mahdollista sekä päästä käsiksi yhä laajempaan tekstuaaliseen kokemukseen että menettää tekstin muuttumisen myötä teksti, johon lukukokemus on perustunut.

Lähes tunnistamaton mahdollisuus menettää -teoksen visuaalinen ilme on Kaarina Tammiston käsialaa. Teos on ensimmäinen osa samannimistä digitaalisten proosateosten sarjaa.

Teos on samalla myös digitaalinen ulottuvuus uudesta Menetelmällisen kirjallisuuden antologiasta, jonka julkaisevat Mahdollisen kirjallisuuden seura sekä vastikään perustettu Post-Oulipo ry. Antologian tekstien kirjoittajina ovat Eskelisen, Matinmikon ja Niemen lisäksi Jaakko Yli-Juonikas, Sinikka Vuola, Taneli Viljanen, Jarkko Tontti, Antti Salminen, Harry Salmenniemi, Mikko Mankinen, Sami Liuhto, Ville Keynäs, Juri Joensuu, Teemu Ikonen, Camille Bloomfield, Jan Baetens ja graafikkona Kaarina Tammisto. Antologian on toimittanut Teemu Ikonen.

Lisää tietoa kokonaisuudesta löytyy Mahdollisen kirjallisuuden seuran sivuilta. Antologian julkaisujuhlaa vietetään tänään maanantaina 3.9. Ølhus Oslossa Helsingissä klo 18-22 esittelyjen ja poikkitaiteellisten esitysten kera.

Lähes tunnistamaton mahdollisuus menettää -teokseen pääset tästä. Antoisaa lukumatkaa!