Kevään digitaalisen residenssin teokset julki!

Äänitaiteilija Olli Aarnin kevään 2018 digitaalisen residenssin aikana syntyneet teokset ovat nyt kuunneltavissa Nokturnon sivuilla! Merkkiääniä-kokonaisuus muodostuu Aarnin kehittämistä uusista ääniaakkosista ja kahdesta näillä aakkosilla toteutetusta äänirunouden teoksesta. Residenssiin pääset tutustumaan osoitteessa nokturno.fi/digitaalinen-residenssi/olli-aarni.

Huhtikuun aikana Nokturnon virtuaalisessa residenssissä työskennellyt kansainvälisestikin tunnettu äänitaiteilija Olli Aarni on projektissaan luonut aakkoset, jotka ovat inspiroituneet niin kirjainten visuaalisesta ilmeestä, ääntämyksestä kuin assosiaatioista ja synestesiaan perustuvista mielleyhtymistäkin. Niitä voikin Aarnin työpäiväkirjan sanoin kutsua luonneanalyysiksi aakkosista. Osoitteesta residence2.nokturno.fi/merkkiaania/ löytyviä aakkosia on mahdollista kuunnella sivulla yksitellen ja ne on myös mahdollista ladata ilmaiseksi omaan käyttöön.

Aarni on inspiroitunut suullisen runouden perinteestä ja toinen uudelleenäänellistetyistä runoista onkin aikanaan Elias Lönnrotin taltioima, Arhippa Perttusen laulamana tunnettu runo Kun oisi käeltä kieli (1834). Uutta runoutta edustaa Sini Silverin Ja näin hän hajoaa (2018). Uusissa äänimaisemissa kuuntelijan on mahdollisuus päästä aivan uudella tavalla kirjainten äärelle, kun runojen merkitykset kerrostuvat ja assosiaatiot virtaavat äänirunoudelle ominaiseen moninaiseen tapaan.

Nokturno kiittää Ollia kevään residenssistä ja sen oivaltavista ja kiehtovista teoksista!

Nokturnon digitaalisen residenssi on osa Nihil Interit ry.:n ylläpitämän digitaalisen, kokeellisen ja monitaiteisen runouden sivusto Nokturno.fi:n toimintaa. Se on kaksi kertaa vuodessa järjestettävä virtuaalinen työskentely- ja toimintatila, joka mukautuu kulloisenkin runoilijan tai taiteilijan tarpeisiin. Seuraava digitaalinen residenssi järjestetään syksyllä 2018, haku residenssiin alkaa kesäkuussa.