4-2017

Käsintehtyjä runoja ja eriparisia ihmisiä Nokturnon syksyn ensimmäisessä numerossa

Nokturno on palannut kesälomalta! Vuoden neljännessä numerossa tutustutaan käsintehtyyn visuaaliseen runouteen sekä videorunouteen niin animoituna, musiikilla kuin terävällä yhteiskunnallisella kritiikilläkin. Tässä kuussa juhlittiin myös uuden Nokturnon 1-vuotissynttäreitä!

Runoilijana ja viime vuosina erityisesti aforistikkona tunnetun Virpi Alasen Poeettiset eläimet jalkautuvat nyt Nokturnoon. Peilit-runoblogista rönsyillyt, Alasen Nokturnoa varten tekemä neljän runon sarja yhdistää visuaalisia elementtejä ja tekstiä. Käsintehtyjen runollisten olentojen tutunoloinen liike mutta tuntematon laji käyvät vuoropuhelua merkitykseltään tiiviiden rivien ja syksyynkin sopivien värien kanssa.

Myös intensiivisistä live-esiintymisistään tunnettu työpari J.K. Ihalainen ja Sándor Vály yhdistävät yhteisteoksissaan Ihalaisen runoutta ja Vályn musiikkia ja visuaalista osaamista. Nokturno esittelee kaksikolta videomuotoisen teoksen, purevasti yhteiskunnallisen runovideon Eripariihmiset. Teoksen synnyn taustalla on vuoden 2016 pakolaistilanne Suomessa ja se löytyy myös myöhemmin tänä vuonna julkaisavalta albumilta Sytykkeitä.

MEN on osa yhdysvaltalaisen Scott Northrupin pidempiaikaista työskentelyä kollaasimuodon parissa. Detroitissa taiteilijana ja opettajana työskentelevän Northrupin otsikoista muodostuvat kuvat tutkivat maskuliinisuutta törmäyttäen yllättäviä diskursseja. Mustavalkoinen MEN on ensimmäinen kahdesta Northrupilta Nokturnossa julkaistavasta sarjasta.

Ulla Laisi on virolahtelainen kuvataiteilija, jolta Nokturno julkaisee nyt animaatio- ja videopohjaisia runoja. Aina kun liikkuu lentää ja Koivu ja Baobab -videoiden sympaattinen ja lämminhenkinen visuaalisuus yhdessä tarttuvan musiikin kanssa sopivat lapsillekin. Morfoosi-videon itseään ihmettelevä hahmo taas sukeltaa minuuden ja toiseuden tuntemusten verkkoon.

Digitaalisen residenssin paikkaan syksylle 2017 tuli runsaasti hakemuksia, joissa näkyi poikki- ja monitaiteellisuus sekä ennakkoluuloton suhtautuminen virtuaalisen residenssitilan ideaan. Runoilija on nyt valittu ja julkistetaan pian. Loka-marrakuussa Nokturnon kävijät pääsevät seuraamaan rajoja ylittävää ja uusia runouden alueita kartoittavaa työskentelyä.

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen . Seuraavaan numeron deadline on 6.10.

(Kuva Scott Northrupin sarjasta MEN)

Teokset