Katulaatat

Kymmenen löydettyä runoa, jotka on julkaistu alun perin Facebook-päivityksinä.
Ten found poems originally published in Facebook.

“Laattainnostus alkoi siitä, kun Turun Vanha Suurtori päällystettiin uudelleen kiinalaisilla, KIINALAISILLA! laatoilla. Jostain syystä se kuohutti minua tavattomasti (ja mieleeni muistuivat Pentti Saarikosken tiettävästi viimeiset sanat: “Kiinalaiset tulevat”; no nyt ovat totisesti tulleet!). Aloin pohtia kuluvia pintoja ja niiden suhdetta historiaan ja paikan henkeen, aprikoin mikä on aitoa ja autenttista (ei juuri mikään. No, ehkä muutama mustunut kivi Tuomiokirkon seinässä). Koska Suomen historiallisessa “keskipisteessä” on nyt kiinalainen laatoitus, aloin kiinnittää huomiota kotikorttelini pintoihin. Siellä on pääosin tällaisia betonilaattoja, eri tavalla halkeilleita ja patinoituneita, yksilöitä kaikki. Ei niihin kukaan kiinnitä huomiota. Kävi niitä sääli. Tuli tarve kertoa niiden tarinoita. Nyt ne kaikki pälättävät minulle joka kerta kun yli kuljen…”

KOTIKORTTELIN KATULAATTA CHILLAILEE PUIDEN SIIMEKSESSÄ: “Varjo on valoa viisauden kaavussa.”

 
 

MATKALLA HUMPPILAAN: “Uusi Quo vadis -standardin mukainen, ranskalaisen logiikan pohjalta suunniteltu opastemerkistö vinkkaa pari suuntaa, joihin pyrkimällä ei luultavasti pääse haluamaansa määränpäähän.”

 
 

KERTTULINKAUNOSIRKUN ERIÖLAATTA KOMMENTOI: “Niin, se on orgaanisen lentomiinan iskeytymisjälki, mutta lintulaji on sentään fiktiivinen.”

 
 

JOKAISELLA ON TÄMÄNSÄ, JA NÄILLÄ RUSOKUUSAMAN MARJOILLA TÄMÄ LAATTANSA.

 
 

KOTIKORTTELIN KATULAATTA USKOO VAHAAN KORVISSA: “Toiveena demokratia. Toive kuullaan, ja saadaan demonokratia. Sellainen on vallan vaikutusmekanismi.”

 
 

SOTE, ALFA & OOMEGA: “Elämänkaariajattelun varhainen laattamalli.”

 
 

KOTIKORTTELIN KATULAATAT POLLEINA: “Me otettiin tällaset renkaanjälkitribaalit, kun yhellä meidän tutulla on vaaleanpunainen Vespa.”

 
 

KOTIKORTTELIN KATULAATTA LUOTTAA FOLIOON: “Vähänkö olis hei noloa kulkea jossain Faradayn häkkipalttoossa!”

 
 

KOTIKORTTELIN BLAUPUNKT-LAATTA HIGGSIN BOSONI KAAKOSSA:

“Bury me in my favourite yellow patent leather shoes
And with a mummified cat and a cone-like hat
That the Caliphate forced on the Jews
Can you feel my heartbeat
Can you feel my heart beat?
Sydäntäni saa koskettaa.”

 
 

KOTIKORTTELIN TUSINALAATTA AVAUTUU (pari ketunhäntää kainalossa):

“Olen perusmurtunut laatta. Kun hengitän: apeaa. Kannan perintönä melankoliaa. Aurinko nousee, painuu, meri pakenee, paisuu taas. Tekee tuloaan talvi, viimeinen tuotantokausi. Mottoni on Onnetonten miesten virren kertosäe:
‘Naimaton olen viellä
ja arvatenkin pysyn sillä tiellä.'”