1-2024

Visuaalista runoutta

Tässä numerossa Nokturno esittelee kolme visuaalisen runouden kokonaisuutta Tuula Sipilältä, David Seth Hortonilta ja Serse Luigettilta. Jokaisessa teoskokonaisuudessa on omanlainen suhteensa tekstiin visuaalisena elementtinä.

Italialaisen Serse Luigettin seitsemän teoksen kokonaisuus juhlistaa poptaiteen ja kollaasin estetiikkaa. Teoksissa korostuvat kirjainten muodot ja kirjaimisuuden, miltei aseemisuuden, tuntu sekä vahvat värimaailmat.

Tuula Sipilän neljän kuvarunon kokonaisuudessa teksti ja sen toisteisuus ovat keskiössä. Teoksissa kieli ja ”erilaiset mietinnöt” virtaavat kuvassa milloin rakeisemmin, milloin miltei sulaen. Teosten teksti on materiaalisen vahamaista ja muovautuvaa. Kaarevat ja sulavat muodot luovat tekstiin elävän ja kineettisen tunnun.

David Seth Hortonin kaksi tekstiä ja kuvaa yhdistävää teosta ovat dokumentteihin perustuvia kollaaseja. Teokset pohjaavat Yhdysvaltain rajaviranomaisdokumentteihin ja käsittelevät Yhdysvaltain ja Mexicon rajanarratiiveja. Brutaalit ja kummalliset tekstit kantavat mukanaan kaikuja byrokratiasta.

Etukäteisvihjailuna Nokturnon ystäville: Nokturnoon avataan piakkoin työryhmähaku ensi vuodelle. Mikäli siis kokeellisen ja digitaalisen runouden parissa työskentely kutkuttaa mieltäsi tai Nokturno on muuten vain lähellä sydäntäsi, pidä korvat (ja sydän) auki lähiviikkoina! Hausta tiedotetaan myöhemmin lokakuun aikana lisää!

Nokturno toivottaa uudet teostarjoukset sydämellisesti tervetulleiksi. Voit tarjota teoksia meille osoitteeseen:

 

Elina Sallinen

 

Kuva: Serse Luigetti

 

Teokset