Visualisoituja sanoja | Visualized Words

Tulevaisuutta ja teknologiaa käsittelevien sanojen visualisointeja.
Visualized words about future and technology.

Kuvat | Images  Tomi Dufva
Sanat | Words  Mikko Dufva

1-2019

Tomorrow

Phytigal

 

Idea Piirros päivässä -projektiin alkoi jo noin neljä vuotta sitten, kun huomasin etten opetukselta ja väitöskirjanteolta juuri ehtinyt toimia kuvallisen tekemisen parissa. Minulla kuitenkin on kuvataiteen maisterin koulutus ja tuntui, että haluan ylläpitää kuvallisen tuottamisen taitojani.

 

Bullshit Web

 

 

En kuitenkaan halunnut vain piirtää mitä tahansa, vaan halusin toimia jonkin viitekehyksen sisällä. Olin jo aiemmassa taiteellisessa työskentelyssäni kiinnostunut tekstin ja kuvan yhteistyöstä, olin tehnyt maalauksia ja piirroksia liittyen Ludwig Wittgensteinin teksteihin. Ehkäpä siksi päädyin myös Piirros päivässä-projektissa rajaamaan ja haastamaan piirtämistä tekstin kautta.

Ensimmäisenä vuonna piirsin erilaisia lainauksia teksteistä, parina seuraavana ruotsinkielen ja suomenruotsin sanoja. Kun tuo vuosi suomenruotsalaisia sanoja oli lopuillaan aloin miettiä mitä tekisin seuraavaksi. Mieleeni tulivat tulevaisuuden tutkijana Sitralla työskentelevän veljeni Mikko Dufvan mainitsemat mielenkiintoiset uudissanat. Noiden sanojen tarkoitus oli kuvata tätä hetkeä ja tulevaisuuksia, tai suuntia kohti erilaisia tulevaisuuksia. Veljeni ehdottikin, että hän voisi kerätä koko vuoden kattavan sanalistan (tehtävän josta hän myöhemmin mainitsi että 365 sanaa on aika paljon). Tästä koko projekti lähti liikkeelle.

 

 

Seavilization

Foretold

Threat

 

Tulevaisuuden sanat eivät aina tuota suoraan stereotyyppisiä, opittuja kuvia, vaan haastavat miettimään sanan tarkoitusta. Välillä tutkin sanan merkitystä pitkäänkin ja luen sanan viittaamia teorioita syvemmin. Useimmiten kuitenkin pyrin hahmottamaan sanan tuottamaa tunnelmaa ja lähden siitä kuvan tuottamiseen. Kuvat eivät seuraa mitään tiettyä kaavaa, osa piirroksista kuvittaa sanaa, osa kyseenalaistaa sitä tai tekee jopa naurunalaiseksi. Osassa kuvia mietin kirjaimia piirosviivana ja itse sanoja kuvina. Vaikka piirrokseni kuvaavatkin omaa näkemystäni sanoista, olen kuitenkin (usein) pyrkinnyt pitämään tulkinnan avoimena, etten liikaa alleviivaa omaa näkemystäni asiasta. Tämä on tietenkin ollut usein haastavaa ja joistain piirroksista olen tehnyt useamman version.

 

Protopia

Existential Hope

Unfolding

 

Teen veljeni kanssa Piirros päivässä -projektin lisäksi myös muuta taiteellista ja tieteellistä yhteistyötä. Olemme kirjoittaneet yhdessä tieteellisiä artikkeleita ja tehneet taideteoksia näyttelyihin. Tulevaisuussana-projektissa yhdistyvät meidän kiinnostuksen kohteemme ja se on tuottanut inspiraatiota myös muuhun työhön. Teimme sanoista myös tulevaisuuskortit, joita olemme käyttäneet erilaisilla kursseilla herättämään keskustelua tästä hetkestä ja mahdollisista tulevaisuuksista. Olemme muuten myös tehneet osista kuvia t-paitoja: https://society6.com/dufva

 

Eventual