4-2019

Digitaalisia työkaluja ja dystooppisten maisemien runoutta

Nokturnon elokuun numero esittelee kuuden eri tekijän digitaalisia ja monitaiteisia teoksia. Outsider-perinteestä ammentavat videoteokset, spoken word ja noise-musiikki kohtaavat lukijaa arvuuttavia runoja, monikielistä visuaalista runoutta sekä uuden, digitaalisen työkalun menetelmällisen kirjoittamisen kokeiluihin. Yhteiskunnallisessa keskustelussa tällä hetkellä vahvasti pinnallaoleva ympäristöahdistus on läsnä myös tämän numeron tummasävyisissä teoksissa.

Numeron avaa Teemu Tuovisen Ruumena, jonka toiminta perustuu erilaisiin menetelmällisestä kirjoittamisesta tuttuihin periaatteisiin, kuten tekstin aakkostamiseen, sanojen sekoittamiseen ja erilaisiin tapoihin järjestää ne. Mikä analogisessa maailmassa vaatisi tuntikausien työn, on teoksessa toteutettavissa hetkessä: Tuovisen luomukseen on mahdollista syöttää mitä tahansa tekstejä, joten se on oiva väline myös omien tekstien tarkasteluun uudesta näkökulmasta. Tunnetumpien menetelmällisten keinojen lisäksi Ruumena sisältää myös leikillisiä tekstielementtejä. Menetelmällisyys on läsnä myös Sinikka Vuolan ennenjulkaisemattomissa runoissa Kuningatar ja Ohjeet valoon astumista varten. Runot on luotu menetelmällisin keinoin, mutta miten, sen Vuola jättää lukijan arvailtavaksi.

Jere Kilpisen videorunoissa yhdistyy punk-henkinen DIY-mentaliteetti, kuvataiteen outsider-perinne ja synestesiasta ammentava toteutus. Yhteiskuntakriittisissä teoksissa visuaalisuus, musiikki ja tekstit luovat oman synkän maailmansa, joka on vuoroin dystopia, vuoroin nykyhetki. Nokturno julkaisee Kilpiseltä yhteensä neljä runoa, joista Tahra ja Kaleidoskopia ovat suomenkielisiä ja Masks ja Dreamworld englanninkielisiä. Tummat sävyt jatkuvat Raisio-nimellä kulkevan projektin visuaalisen runouden diashow´ssa. Vuodesta 2015 toimineen Raision taustalla on kaksi turkulaista taiteilijaa, jotka yhdistävät teoksissaan visuaalista taidetta ja noise-musiikkia. Nyt Nokturnossa julkaistavan zine.mp3 vol 1 -teos käsittelee tekijöiden sanoin ekokriisiä odottavaa myöhäiskapitalistista läntistä maailmaa.

Viimevuotisista mikroskopian keinoin runoutta tutkivista videoistaan tutun Federico Federicin vielä julkaisematon runokokoelma E-IS on monikielinen visuaalista ja konkreettista runoutta yhdistävä kokonaisuus. Nokturno julkaisee nyt valikoiman runoja, jotka leikittelevät muun muassa asetteluun liittyvillä odotuksilla ja luonnoksen ja valmiin tekstin välisellä suhteella.

Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä elokuun numeron sulkee taiteilijanimellä A. Vipunen kulkevan spoken word -runoilijan kappale Ars Magna. Kuumeisissa tunnelmissa liikkuvassa raidassa yhdistyvät luomisprosessin metataso ja tuottaja Joni Deen elokuvallinen äänimaisema. Kappale on osa myöhemmin tänä vuonna julkaistavaa albumikokonaisuutta.

Löytämisen iloa uusimman runokattauksemme parissa! Nokturnon seuraava numero ilmestyy lokakuun lopussa, teostarjoukset ovat tervetulleita aina 29.9. asti. Runouslehti Tuli & Savun ja Nokturnon yhdessä järjestämän postitaidenäyttelyn osallistumisaikaa on pidennetty, voit osallistua vielä 16.9.2019 asti. Osallistumisohjeet sekä lisää tietoa tästä visuaalista ja tekstitaidetta yhdistävästä lajista löydät täältä.

(kuva: Dreamworld – Jere Kilpinen)

Teokset