FAQ

Täältä löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin.

 

x. Kuka ylläpitää Nokturnoa?
Nokturnoa ylläpitää Runoyhdistys Nihil Interit ry. Lisää tietoa löydät Mikä on Nokturno? -sivulta.

x. Haluaisin lähettää runojani Nokturnoon, miten se onnistuu?
Ota yhteyttä -osiosta löydät ohjeet runojen lähettämiseen.

 

Julkaisutoiminta

x. Kuka päättää mitä Nokturnossa julkaistaan?
Nokturnon julkaisut muodostuvat pääasiassa sivustolle tarjotuista teoksista. Sivustoa toimittavat päätoimittaja Virpi Vairinen ja kuvataiteilija, graafinen suunnittelija Lauri Hei. 

x. Maksaako Nokturno runoilijoille korvauksia julkaistuista runoista?
Nokturno maksaa julkaisukorvauksen ennen julkaisemattomista teoskokonaisuuksista.

x. Miksi Nokturnon runot on jaettu kategorioihin?
Runojen kategoriajaon tarkoitus on auttaa sivuston kävijää löytämään juuri sen tyyppistä runoutta, josta hän saattaisi pitää. Kategorioiden tarkoitus on myös auttaa uudempia runouden ystäviä hahmottamaan, kuinka monenlaista runoutta verkosta voi löytyä.
     Kategoriat perustuvat vuoden 2012 Nokturnossa käytössä olleeseen lajijaotteluun muutamin lisäyksin ja muutoksin. Esimerkiksi vuorovaikutteinen-termi on korvattu interaktiivisella ja joukkoon on lisätty esimerkiksi hypertekstuaalisen ja animaatiota hyödyntävän runouden kategoriat. Kategoriat löytyvät etusivulta sekä haku-osiosta ja niitä lisätään aina tarpeen vaatiessa. 

 

Aiemmin julkaisseet runoilijat

x. Runojani on aiemmin julkaistu Nokturnossa, mutta nyt niitä ei näy. Miksi?
Nokturno elää edelleen siirtymävaihetta aiemmalta nokturno.org -sivustolta nokturno.fi -osoitteeseen. Aiemmin julkaistua materiaalia siirretään sivustolle koko ajan limittäin uuden julkaisutoiminnan kanssa. Toivottavasti saamme sinun runosi pian esille. 

x. Runojani on sivustolla, mutta väärässä kategoriassa, mitä voin tehdä asialle?
Suurin osa vuosina 2005-2012 julkaistujen runojen kategorisoinnista perustuu niiden aiemmalla sivustolla olleisiin kuvauksiin. Joissain tapauksissa kuvausta ei kuitenkaan ole ollut saatavilla tai siinä ei ole ollut viitteitä kategoriaan. Tämän takia luokittelu on joissain tapauksissa tehty lähimmän mahdollisen kategorian perusteella. Jos koet, että runosi on eksynyt väärään kategoriaan, korjaamme asian mielellämme.

x. Tekijäprofiilistani puuttuu tietoja, mitä voin tehdä asialle?
Tekijäprofiilit sisältävät tällä hetkellä ainoastaan linkkejä tekijän kotisivuille tai muille aiemmin ilmoitetuille sivuille, joilla tekijän tuotantoa tai muuta tietoa on esillä. Osa aiemmassa Nokturnossa esillä olleista blogi- ja muista linkeistä on jouduttu poistamaan linkkien takana olevien sivustojen ylläpidon päätyttyä. Otamme erittäin mielellämme vastaan ajantasaisia tietoja tekijöiden kotisivuista ja muusta toiminnasta.
    Osasta tekijäprofiileja tiedot puuttuvat kokonaan. Voit halutessasi toimittaa lisätietoja osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Voit lähettää meille linkin tai useampia kotisivulle tai/ja muulle sivustolle, jolla on esillä tuotantoasi.

x. Aiemmin esillä ollut teokseni puuttuu tai näyttää oudolta, miksi ja mitä voin tehdä?
Mikäli Nokturnossa aiemmin esillä olleesta tuotannostasi puuttuu teoksia, se johtuu joko teknisistä vaikeuksista teoksen esittämisessä tai siitä, että runojasi ei ole vielä ehditty siirtää. 
    Jos runosi näyttää vääränlaiselta, otamme mielellämme vastaan palautetta. Todennäköisesti se johtuu siitä, että teos on sellaisessa tiedostomuodossa tai luotu sellaisella ohjelmointikielellä, joka ei toimi enää ihanteellisesti nykyisissä verkkoympäristöissä.
     Kaikkia aiemmin saatavilla olleita ladattavia pdf-tiedostoja ei valitettavasti enää ole saatavilla. Tämä johtuu yleensä linkin takana olevan sivuston ylläpidon päättymisestä.

 

Yhteistyö

x. Edustamani kustantamo/osuuskunta/lehti/kollektiivi/tms. haluaisi tehdä sisältöyhteistyötä Nokturnon kanssa, miten toimin?
Ota yhteyttä Nokturnon toimitukseen, keskustellaan asiasta!

x. Suunnittelin käyttäväni Nokturno.fi -sivustoa osana runouden opetusta, miten toimin?
Sivustoa voi vapaasti käyttää opetuksessa. Jos haluat lisätietoja sivustosta, täältä löytyvistä runouden lajeista tai jonkun kertomaan lisää paikan päälle, ota yhteyttä!

 

Tekniset ongelmat

x. Teos ei toimi tai näyttää vielä oudommalta kuin sen ehkä pitäisi, miksi?
a. Selaatko mobiililla?

Valitettavasti kaikki vanhemmat teokset eivät toimi älypuhelimissa, yleensä tiedostomuodon takia. Osa vanhemmista runoista on suunniteltu suuremmalle näytölle, ja ne voivat näyttää kummallisilta, koska ne eivät skaalaudu oikein nykyisiin mobiilinäyttöihin.
b. Käytätkö pöytäkonetta, kannettavaa tai tablettia?
Jos teosta ei näy ollenkaan, ota mielellään yhteyttä toimitukseen, olemme kiitollisia palautteesta.
      Jos teos näkyy oudosti, otamme mielellämme vastaan tiedot siitä, millä selaimella ja käyttöjärjestelmällä sivustoa selaat. Osa vanhemmista teoksista on nykyisissä ympäristöissä heikosti toimivissa tiedostomuodoissa tai luotu nykyisin hankaluuksia aiheuttavilla, aiemmin suosituilla ohjelmointikielillä. 

x. Minulla olisi parannusehdotuksia, kenelle ehdotan?
Otamme mielellämme vastaan parannusehdotuksia ja huomioita sivustosta. Lähetä viestiä osoitteeseen toimitus@nokturno.fi.