Digitaalisen ja kokeellisen runouden sivusto Nokturno.fi ilmoittaa haettavaksi paikan digitaaliseen residenssiin. Toista kertaa järjestettävä residenssi on kestoltaan 2-4 viikkoa ja se ajoittuu huhti-toukokuulle 2018. Paikkaa voivat hakea runoilijat ja taiteilijat, jotka työskentelyssään hyödyntävät runoutta.

Nokturnon digitaalinen residenssi on virtuaalinen residenssi, joka painottaa digitaalista runoutta ja digitaalisia keinoja osana runouden prosesseja. Tekijälle annetaan käyttöön virtuaalinen galleria-/työskentelytila ja hän voi hyödyntää sitä haluamallaan tavalla. Tekijällä on useita erilaisia työskentelymahdollisuuksia ja digitaalisuus voi olla läsnä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
- digitaalisen teoksen luominen ja sen julkaisu Nokturno.fi-sivustolla
- teosprosessi, jota sivuston kävijöiden on mahdollista seurata
- digitaalisia keinoja ja internetympäristöä hyödyntävä vuorovaikutuksellinen kokonaisuus
- digitaalisuuteen ja runouteen liittyvä tutkimuksellinen projekti, jota sivustolla kävijöiden on mahdollista seurata

Valinta tapahtuu työsuunnitelman pohjalta ja valittavalla runoilijalla/taiteilijalla on mahdollisuus ideoida, mitä kaikkea digitaalinen residenssi juuri hänen työskentelyssään voisi tarkoittaa. Residenssiaikana on myös mahdollisuus saada teknistä tukea toteutukseen liittyvissä kysymyksissä.

Residenssikauden pituus sekä päivittäinen työskentelyaika riippuvat toteutustavasta. Tekijän fyysinen sijainti on vapaavalintainen ja residenssijakson aloitusajankohta on neuvoteltavissa. Omien työvälineiden käyttöä työskentelyn aikana suositellaan. Residenssiajalta maksetaan kokonaispalkkio, joka on suuruudeltaan tuhat euroa.

Kysymyksiä ja tiedusteluja aiheesta voi lähettää osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Hakemusten liitteineen (työsuunnitelma sekä cv) tulee olla perillä em. osoitteessa viimeistään 15.2.2018.

Nokturnon digitaalista residenssiä rahoittaa WSOY:n kirjallisuussäätiö. Ensimmäinen digitaalisen residenssin runoilija syksyllä 2017 oli Mikael Brygger.

malpica adachi screen cap

 

Kolmiulotteisia kirjaimia ja miniatyyrimaisemia

 

Nokturnon vuoden 2017 viimeinen numero tarjoilee poikkitaiteellisia teoksia ja esittelee suomalaisen konerunouden historiaa.

Suomalaisen digitaalisen runouden pioneerin Arto Kytöhongan tuotantoa käsittelevässä esseesarjassa julkaistaan tällä kertaa Teemu Ikosen kirjoittama Kytöhongan runogeneraattoreita käsittelevä teksti. Sitä täydentää Heikki Sauren essee ”Missä on ´mikä tahansa´-näppäin?”, käytännönläheinen katsaus Kytöhongan ja Kari Seitsosen yhteistyöhön ja generaattorien vastaanottoon 1990-luvun vaihteessa. Ikosen ansiokas esittely julkaistaan myös joulukuussa ilmestyvässä Tuli&Savu -lehden Kone-teemanumerossa.

Muun muassa monikielisestä Sivuvalo-projektista tutun Daniel Malpican ja japanilaisen äänitaiteilija Tomomi Adachin yhteisteos Time to deliver: X³ on nyt myös nähtävillä Nokturnossa. Malpican äskettäin julkaistun Written with X -kirjan teema jatkuu 3D-tulostinta, monikielisiä käännöksiä ja Adachin äänimaisemaa yhdistävässä esityksessä, joka nähtiin aiemmin tänä vuonna osana berliiniläisen Lettrétage Literature Housen järjestämää tapahtumaa.

Swoonin eli belgialaisen Marc Neysin kolmessa videossa huolellinen äänisuunnittelu yhdistyy limittäiseen, eri lähteistä ammennettuun kuvastoon. Swoonin videoiden pohjana on vuosien varrella ollut lukuisten tunnettujen runoilijoiden tekstejä. Aleppo-videossa Al Jazeeran uutislähetyksistä poimitut rivit kohtaavat Howie Goodin runon. Cecília Meirelesin runoon perustuva, Neysin äidille omistettu Despedida – Farewell sisältää myös suomalaisen Jan Eeralan videomateriaalia. The Grave Dug by Beasts -videossa taas Dave Bontan Clive Hicks-Jenkinsin maalauksista inspiroitunut teksti saa lisäkerroksia Neysin luomassa audiovisuaalisessa ympäristössä.

Nokturno täydentyy myös Sanna Rämön kahdella runolla, aiemmin Nuori Voima -lehden visuaalisen runouden teemanumerossa julkaistulla Alaviitteellä sekä yhdellä uudella, kielellisyydellä leikkivällä runolla. Alaviite kääntää päälaelleen leipätekstin ja alaviitteiden välisen suhteen hyödyntäen oivaltavasti valkoisen sivun tilaa. Aiemmin videorunolla Nokturnossa debytoineen Hanna Stormin äänirunot ovat kotoisin laajemmasta kokonaisuudesta, runo-ääni-installaatio Kapeasta laidasta kiertyvä jatkuva kehystäminen on aiemmin ollut esillä Third Space -galleriassa Helsingissä.

Tässsä numerossa mukana on myös Kolera-kustantamon nokkamiehenäkin tunnettun runoilija Susinukke Kosolan (Daniil Kozlov) videoruno Rojusi ovat lyhytnäköisyyteni patsaita. Dramaattiseen musiikkiin nojaavassa videossa esineet ja heijastukset luovat muutoksen tilassa olevan asetelman arjen miniatyyrimaisemaan.

Seuraava Nokturnon numero ilmestyy helmikuussa 2018. Sitä ennen tammikuussa käynnistyy kuitenkin haku kevään digitaaliseen residenssiin, joka toteutetaan tällä kertaa huhti-toukokuussa.

Nokturno kiittää runoilijoita, lukijoita ja rahoittajia ensimmäisestä kokonaisesta uuden kauden toimintavuodesta!

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Seuraavan numeron deadline on 2.2.2018.

(Kuva Daniel Malpican ja Tomomi Adachin esityksestä Time to deliver: X³)

 

Tieteen ja taiteen uusia ja rohkeita avauksia tukeva Koneen säätiö julkisti syyskuussa 2017 rahoituspäätöksensä ja mukana rahoituksen saajissa oli myös Nokturno! Säätiö myönsi Nokturnolle rahoituksen seuraavan kahden vuoden toimintaan, joka sisältää sekä sivuston säännöllisen julkaisutoiminnan, digitaalisen residenssin jatkon että uuden aluevaltauksen, josta kerromme lisää myöhemmin.

Nokturnon päätoimittaja ja työryhmä kiittävät Koneen säätiötä!

Nokturnon ensimmäinen digitaalinen residenssijakso on päättynyt, mutta työ jatkuu. Runoilija Mikael Bryggerin käsissä virtuaalinen residenssi osoittautui monipuoliseksi kirjoitustilaksi, jonne vieraatkin kävivät jättämässä oman puumerkkinsä.

Lokakuun puolivälistä marraskuun puoliväliin pelilisyyden ja runouden välisten kytkösten parissa työskennellyt runoilija Mikael Brygger ehti residenssijakson aikana rakentaa pelillisen runouden työkalupakista (Y/N) monipuolisen kokonaisuuden aiheesta kiinnostuneille. Mikaelin lisäksi työkalupakkiin kirjoittivat Penjami Lehto, Reko Tikka, Riikka Ala-Hakula ja Markku Eskelinen.

Kirjoitusten aiheina olivat niin pelin ja runon olemassaolevat ja mahdolliset säännöt, pelillisyyden suhde valkoiseen paperiin kuin erilaiset pelillisyydestä ammentavat harjoitukset runon ja pelillisyyden yhdistämisestä. Vieraskirjoittajien myötä mukana oli myös kirjoituksia pelin ja tekstin suhteesta esimerkiksi myöhäisantiikissa tai 1940-luvun surrealisteilla.

Bryggerin residenssityöskentely jakautui kahteen osaan, joista toinen oli työkalupakkia vapaamuotoisempi Residenssipäiväkirja. Päiväkirjan puolella runoilija jakoi linkkivinkkejä, kertoi työnalla olevista projekteistaan ja näytti myös vilauksen siitä, mitä vapaa-aika digitaalisessa residenssissä voi olla.

Kumpaakin osiota voi edelleen lukea osoitteessa nokturno.fi/digitaalinen-residenssi. Pelillisen runouden työkalupakki täydentyy, ja siitä tulee osa Nokturnon pysyvää runoutta käsittelevien tekstien valikoimaa.

Nokturno kiittää Mikaelia, vieraskirjoittajia ja kaikkia residenssiä seuranneita! Haku seuraavaan digitaalisen residenssiin käynnistyy tammikuussa 2018. Residenssiajankohta sijoittuu huhti-toukokuulle.
 

Hallberg Mutik Enne

 

Maailmankaikkeuden häirintää, enteitä ja äänilaatikoita

 

Nokturnon vuoden 2017 viidennessä numerossa esitellään runoinstallaatioita, feminististä äänirunoutta, älypuhelimella tehtyä runoutta sekä pioneerityötä digitaalisen runouden saralla. Ensimmäinen digitaalinen residenssi on pian puolivälissä.

Runopaikkoja on kriitikko Tarja Hallbergin ja monialaisen taiteilijan Nina Mutikin yhteisprojekti, jonka Kalma-sarjasta Nokturno esittelee runot Enne ja Raja. Paikkasidonnaisissa runoinstallaatioissa tekstit käyvät vuoropuhelua ympäröivän maiseman kanssa: Enne ja Raja näyttävät miten luonnon kanssa voi tehdä kineettistä ja visuaalista runoutta.

Valokuvataiteilija Tekla Inarin Siniset vuodet/Blue Years (Kosmos, 2017) on valokuvin ja runoin kerrottu nykyaikainen rakkaustarina, josta Nokturnossa julkaistaan nyt valikoima. Pääosin älypuhelimella kuvatussa ja kirjoitetussa teoksessa ”sinun kanssasi oleminen tuntuu siltä kuin juoksisi jatkuvasti punaisia päin”. Kaksikielisen teoksen käännökset ovat monille runouden ystäville tutun Kasper Salosen käsialaa.

Heikki Saure on tässä numerossa mukana kahdella teoksella. Toinen on Sauren vuodesta 1993 jatkuneen Roskarunot-projektin 20 roskan valikoima, joka on koottu 3 000 löydetyn roskan joukosta. Saurelta julkaistiin Roskarunojen aineistoon perustuva Dada Litterature viime numerossa. Toinen julkaisu on suomalaisen digitaalisen runouden pioneerin Arto Kytöhongan tuotantoa käsittelevän esseesarjan aloitusosa ”Niin, uskallanko minä häiritä maailmankaikkeutta”. Sarja jatkuu tulevissa numeroissa ja sen kirjoittajina on suomalaisia kirjallisuuden tutkijoita, toimittajia ja muita alan toimijoita.

Tässä numerossa jatkuvat myös Scott Northupin viime numeron MEN-sarjasta tutut cut-up -kollaasit. Tällä kertaa materiaalina on amerikkalainen sotaromaani ja lopputuloksena taas jotakin aivan muuta. Northrupin teos Alone on syntynyt residenssissä Arteles Kulttuurikeskuksessa vuonna 2015.

Henna Jorosen äänirunoissa on vahva feministinen ja performatiivisuuteen nojaava tausta. Englanninkieliset Why She Does What She Does ja To Understand löytyvät nyt myös Nokturnosta. Tämän lisäksi äänirunoutta kuulla Jyrki Mylläriseltä, Ave Vellesalulta ja Louna-Tuuli Luukalta. Mikael Bryggerin ja Jari Suomisen vetämän työpajan tuloksena syntyneissä runoissa Arduino-pohjaiset ”noise boxit” yhdistyivät visuaalisen ja konkreettisen runouden keinoja käyttävään nuotintamiseen ja runouden luomiseen ilman merkitseviä sanoja.

Digitaalinen residenssi jatkuu ensi kuun puoliväliin asti. Mikael Bryggerin (Y/N)-nimellä kulkevaa pelillisen runouden työkalupakkia sekä vapaamuotoisempaa Residenssipäiväkirjaa pääset lukemaan täältä.

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Seuraavan numeron deadline on 30.11.

(Kuva: Tarja Hallbergin ja Nina Mutikin Enne-teoksen videodokumentaatiosta)