Nokturnon ensimmäinen digitaalinen residenssijakso on päättynyt, mutta työ jatkuu. Runoilija Mikael Bryggerin käsissä virtuaalinen residenssi osoittautui monipuoliseksi kirjoitustilaksi, jonne vieraatkin kävivät jättämässä oman puumerkkinsä.

Lokakuun puolivälistä marraskuun puoliväliin pelilisyyden ja runouden välisten kytkösten parissa työskennellyt runoilija Mikael Brygger ehti residenssijakson aikana rakentaa pelillisen runouden työkalupakista (Y/N) monipuolisen kokonaisuuden aiheesta kiinnostuneille. Mikaelin lisäksi työkalupakkiin kirjoittivat Penjami Lehto, Reko Tikka, Riikka Ala-Hakula ja Markku Eskelinen.

Kirjoitusten aiheina olivat niin pelin ja runon olemassaolevat ja mahdolliset säännöt, pelillisyyden suhde valkoiseen paperiin kuin erilaiset pelillisyydestä ammentavat harjoitukset runon ja pelillisyyden yhdistämisestä. Vieraskirjoittajien myötä mukana oli myös kirjoituksia pelin ja tekstin suhteesta esimerkiksi myöhäisantiikissa tai 1940-luvun surrealisteilla.

Bryggerin residenssityöskentely jakautui kahteen osaan, joista toinen oli työkalupakkia vapaamuotoisempi Residenssipäiväkirja. Päiväkirjan puolella runoilija jakoi linkkivinkkejä, kertoi työnalla olevista projekteistaan ja näytti myös vilauksen siitä, mitä vapaa-aika digitaalisessa residenssissä voi olla.

Kumpaakin osiota voi edelleen lukea osoitteessa nokturno.fi/digitaalinen-residenssi. Pelillisen runouden työkalupakki täydentyy, ja siitä tulee osa Nokturnon pysyvää runoutta käsittelevien tekstien valikoimaa.

Nokturno kiittää Mikaelia, vieraskirjoittajia ja kaikkia residenssiä seuranneita! Haku seuraavaan digitaalisen residenssiin käynnistyy tammikuussa 2018. Residenssiajankohta sijoittuu huhti-toukokuulle.
 

Hallberg Mutik Enne

 

Maailmankaikkeuden häirintää, enteitä ja äänilaatikoita

 

Nokturnon vuoden 2017 viidennessä numerossa esitellään runoinstallaatioita, feminististä äänirunoutta, älypuhelimella tehtyä runoutta sekä pioneerityötä digitaalisen runouden saralla. Ensimmäinen digitaalinen residenssi on pian puolivälissä.

Runopaikkoja on kriitikko Tarja Hallbergin ja monialaisen taiteilijan Nina Mutikin yhteisprojekti, jonka Kalma-sarjasta Nokturno esittelee runot Enne ja Raja. Paikkasidonnaisissa runoinstallaatioissa tekstit käyvät vuoropuhelua ympäröivän maiseman kanssa: Enne ja Raja näyttävät miten luonnon kanssa voi tehdä kineettistä ja visuaalista runoutta.

Valokuvataiteilija Tekla Inarin Siniset vuodet/Blue Years (Kosmos, 2017) on valokuvin ja runoin kerrottu nykyaikainen rakkaustarina, josta Nokturnossa julkaistaan nyt valikoima. Pääosin älypuhelimella kuvatussa ja kirjoitetussa teoksessa ”sinun kanssasi oleminen tuntuu siltä kuin juoksisi jatkuvasti punaisia päin”. Kaksikielisen teoksen käännökset ovat monille runouden ystäville tutun Kasper Salosen käsialaa.

Heikki Saure on tässä numerossa mukana kahdella teoksella. Toinen on Sauren vuodesta 1993 jatkuneen Roskarunot-projektin 20 roskan valikoima, joka on koottu 3 000 löydetyn roskan joukosta. Saurelta julkaistiin Roskarunojen aineistoon perustuva Dada Litterature viime numerossa. Toinen julkaisu on suomalaisen digitaalisen runouden pioneerin Arto Kytöhongan tuotantoa käsittelevän esseesarjan aloitusosa ”Niin, uskallanko minä häiritä maailmankaikkeutta”. Sarja jatkuu tulevissa numeroissa ja sen kirjoittajina on suomalaisia kirjallisuuden tutkijoita, toimittajia ja muita alan toimijoita.

Tässä numerossa jatkuvat myös Scott Northupin viime numeron MEN-sarjasta tutut cut-up -kollaasit. Tällä kertaa materiaalina on amerikkalainen sotaromaani ja lopputuloksena taas jotakin aivan muuta. Northrupin teos Alone on syntynyt residenssissä Arteles Kulttuurikeskuksessa vuonna 2015.

Henna Jorosen äänirunoissa on vahva feministinen ja performatiivisuuteen nojaava tausta. Englanninkieliset Why She Does What She Does ja To Understand löytyvät nyt myös Nokturnosta. Tämän lisäksi äänirunoutta kuulla Jyrki Mylläriseltä, Ave Vellesalulta ja Louna-Tuuli Luukalta. Mikael Bryggerin ja Jari Suomisen vetämän työpajan tuloksena syntyneissä runoissa Arduino-pohjaiset ”noise boxit” yhdistyivät visuaalisen ja konkreettisen runouden keinoja käyttävään nuotintamiseen ja runouden luomiseen ilman merkitseviä sanoja.

Digitaalinen residenssi jatkuu ensi kuun puoliväliin asti. Mikael Bryggerin (Y/N)-nimellä kulkevaa pelillisen runouden työkalupakkia sekä vapaamuotoisempaa Residenssipäiväkirjaa pääset lukemaan täältä.

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Seuraavan numeron deadline on 30.11.

(Kuva: Tarja Hallbergin ja Nina Mutikin Enne-teoksen videodokumentaatiosta)

Nokturnon ensimmäisen digitaalisen residenssin runoilija aloittaa työskentelynsä tänään. Mikael Brygger tunnetaan paitsi painetusta tuotannostaan, myös työskentelystään digitaalisen ja pelillisen runouden parissa.

Nokturnon digitaalinen residenssi on virtuaalinen työskentely- ja toimintatila, joka mukautuu kulloisenkin runoilijan tai taiteilijan tarpeisiin. Tällä kertaa se sisältää kaksi alasivua, jotka täydentyvät residenssin aikana 15.10.-12.11.2017.

Ensimmäinen osio on pelillisen runouden työkalupakki (Y/N) , joka rakentuu Mikaelin ja hänen kutsumiensa kirjoittajien teksteistä aiheeseen liittyen. Kuukauden aikana rakentunut työkalupakki jää residenssin päätteeksi Nokturnon lukijoiden saataville. Toinen osio on Residenssipäiväkirja. Siinä Mikael avaa työskentelynsä taustaprosesseja ja pohtii kohtaamiaan haasteita uusista näkökulmista, tarjoten myös runsaasti oheismateriaalia. Lukijoilla on myös mahdollisuus käydä keskustelua Mikaelin kanssa blogin kautta.

Residenssiin pääset tästä. 

Ensimmäiseksi residenssirunoilijaksi valittu Mikael Brygger työskentelee lokakuun puolivälistä alkaen kuukauden ajan runouden ja pelillisyyden kysymysten parissa.

Mikael Brygger etsii työskentelynsä aikana vastauksia kysymyksiin kuten mitä runouden pelillistäminen tarkoittaa ja millaista olisi pelillinen runous. Residenssin aikana päivittyvässä blogissaan Brygger raottaa innoituksensa ja työskentelynsä lähtökohtia, avaten samalla oven kuvitteellisten ja käynnissä olevien projektien ja kollaboraatioiden − ongelmien tunnistamisen ja ratkaisujen löytämisen − maailmaan.

Blogin lisäksi Bryggerin residenssijakson aikana rakentuu kolme kertaa viikossa täydentyvä pelillisen runouden työkalupakki (Y/N). Bryggerin omista teksteistä sekä vieraskirjoituksista koostuva kokonaisuus on oma pienimuotoinen julkaisunsa, idea- ja käsikirja kaikille peleistä ja (digitaalisesta) runoudesta kiinnostuneille.

”Peleillä on sääntönsä - leikin kielioppi. Runoudella on keinonsa - metaforien hyperlinkit, toiston palavat kaviot."
− Mikael Brygger

Mikael Brygger on kirjallisuuden ja muiden taiteiden välisistä rajapinnoista kiinnostunut runoilija. Hän on kirjoittanut kolme omaa runoteosta, viimeisimpänä Tuuliatlas (2014), sekä tehnyt yhteistyöteoksia toisten runoilijoiden ja kuvataiteilijoiden kanssa. Viime aikoina Brygger on työskennellyt muun muassa pelilliseen, digitaaliseen, konkreettiseen ja visuaaliseen runouteen liittyvien projektien parissa. Brygger on Osuuskunta Poesian perustajajäsen. Aikaisemmin hän on muun muassa päätoimittanut runouslehti Tuli&Savua ja toiminut aktiivisesti kirjallisuusyhteisöissä.

Nokturno toivottaa Mikaelin tervetulleeksi sivuston ensimmäiseen digitaaliseen residenssiin!

Nokturnon virtuaalinen residenssiohjelma antaa vuosittain kahdelle runoilijalle tai taiteilijalle mahdollisuuden työskennellä runouden ja digitaalisuuden kohtaamispisteiden parissa. Residenssi toteutetaan WSOY:n kirjallisuussäätiön rahoituksella.

nothrup internet

 

Käsintehtyjä runoja ja eriparisia ihmisiä Nokturnon syksyn ensimmäisessä numerossa

 

Nokturno on palannut kesälomalta! Vuoden neljännessä numerossa tutustutaan käsintehtyyn visuaaliseen runouteen sekä videorunouteen niin animoituna, musiikilla kuin terävällä yhteiskunnallisella kritiikilläkin. Tässä kuussa juhlittiin myös uuden Nokturnon 1-vuotissynttäreitä!

 

Runoilijana ja viime vuosina erityisesti aforistikkona tunnetun Virpi Alasen Poeettiset eläimet jalkautuvat nyt Nokturnoon. Peilit-runoblogista rönsyillyt, Alasen Nokturnoa varten tekemä neljän runon sarja yhdistää visuaalisia elementtejä ja tekstiä. Käsintehtyjen runollisten olentojen tutunoloinen liike mutta tuntematon laji käyvät vuoropuhelua merkitykseltään tiiviiden rivien ja syksyynkin sopivien värien kanssa.

 

Myös intensiivisistä live-esiintymisistään tunnettu työpari J.K. Ihalainen ja Sándor Vály yhdistävät yhteisteoksissaan Ihalaisen runoutta ja Vályn musiikkia ja visuaalista osaamista. Nokturno esittelee kaksikolta videomuotoisen teoksen, purevasti yhteiskunnallisen runovideon Eripari-ihmiset. Teoksen synnyn taustalla on vuoden 2016 pakolaistilanne Suomessa ja se löytyy myös myöhemmin tänä vuonna julkaisavalta albumilta Sytykkeitä.

 

MEN on osa yhdysvaltalaisen Scott Northrupin pidempiaikaista työskentelyä kollaasimuodon parissa. Detroitissa taiteilijana ja opettajana työskentelevän Northrupin otsikoista muodostuvat kuvat tutkivat maskuliinisuutta törmäyttäen yllättäviä diskursseja. Mustavalkoinen MEN on ensimmäinen kahdesta Northrupilta Nokturnossa julkaistavasta sarjasta.

 

Ulla Laisi on virolahtelainen kuvataiteilija, jolta Nokturno julkaisee nyt animaatio- ja videopohjaisia runoja. Aina kun liikkuu lentää ja Koivu ja Baobab -videoiden sympaattinen ja lämminhenkinen visuaalisuus yhdessä tarttuvan musiikin kanssa sopivat lapsillekin. Morfoosi-videon itseään ihmettelevä hahmo taas sukeltaa minuuden ja toiseuden tuntemusten verkkoon.

 

Digitaalisen residenssin paikkaan syksylle 2017 tuli runsaasti hakemuksia, joissa näkyi poikki- ja monitaiteellisuus sekä ennakkoluuloton suhtautuminen virtuaalisen residenssitilan ideaan. Runoilija on nyt valittu ja julkistetaan pian. Loka-marrakuussa Nokturnon kävijät pääsevät seuraamaan rajoja ylittävää ja uusia runouden alueita kartoittavaa työskentelyä.

 

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Seuraavaan numeron deadline on 6.10.
 

(Kuva Scott Northrupin sarjasta MEN)