Nokturnon ensimmäisen digitaalisen residenssin runoilija aloittaa työskentelynsä tänään. Mikael Brygger tunnetaan paitsi painetusta tuotannostaan, myös työskentelystään digitaalisen ja pelillisen runouden parissa.

Nokturnon digitaalinen residenssi on virtuaalinen työskentely- ja toimintatila, joka mukautuu kulloisenkin runoilijan tai taiteilijan tarpeisiin. Tällä kertaa se sisältää kaksi alasivua, jotka täydentyvät residenssin aikana 15.10.-12.11.2017.

Ensimmäinen osio on pelillisen runouden työkalupakki (Y/N) , joka rakentuu Mikaelin ja hänen kutsumiensa kirjoittajien teksteistä aiheeseen liittyen. Kuukauden aikana rakentunut työkalupakki jää residenssin päätteeksi Nokturnon lukijoiden saataville. Toinen osio on Residenssipäiväkirja. Siinä Mikael avaa työskentelynsä taustaprosesseja ja pohtii kohtaamiaan haasteita uusista näkökulmista, tarjoten myös runsaasti oheismateriaalia. Lukijoilla on myös mahdollisuus käydä keskustelua Mikaelin kanssa blogin kautta.

Residenssiin pääset tästä. 

Ensimmäiseksi residenssirunoilijaksi valittu Mikael Brygger työskentelee lokakuun puolivälistä alkaen kuukauden ajan runouden ja pelillisyyden kysymysten parissa.

Mikael Brygger etsii työskentelynsä aikana vastauksia kysymyksiin kuten mitä runouden pelillistäminen tarkoittaa ja millaista olisi pelillinen runous. Residenssin aikana päivittyvässä blogissaan Brygger raottaa innoituksensa ja työskentelynsä lähtökohtia, avaten samalla oven kuvitteellisten ja käynnissä olevien projektien ja kollaboraatioiden − ongelmien tunnistamisen ja ratkaisujen löytämisen − maailmaan.

Blogin lisäksi Bryggerin residenssijakson aikana rakentuu kolme kertaa viikossa täydentyvä pelillisen runouden työkalupakki (Y/N). Bryggerin omista teksteistä sekä vieraskirjoituksista koostuva kokonaisuus on oma pienimuotoinen julkaisunsa, idea- ja käsikirja kaikille peleistä ja (digitaalisesta) runoudesta kiinnostuneille.

”Peleillä on sääntönsä - leikin kielioppi. Runoudella on keinonsa - metaforien hyperlinkit, toiston palavat kaviot."
− Mikael Brygger

Mikael Brygger on kirjallisuuden ja muiden taiteiden välisistä rajapinnoista kiinnostunut runoilija. Hän on kirjoittanut kolme omaa runoteosta, viimeisimpänä Tuuliatlas (2014), sekä tehnyt yhteistyöteoksia toisten runoilijoiden ja kuvataiteilijoiden kanssa. Viime aikoina Brygger on työskennellyt muun muassa pelilliseen, digitaaliseen, konkreettiseen ja visuaaliseen runouteen liittyvien projektien parissa. Brygger on Osuuskunta Poesian perustajajäsen. Aikaisemmin hän on muun muassa päätoimittanut runouslehti Tuli&Savua ja toiminut aktiivisesti kirjallisuusyhteisöissä.

Nokturno toivottaa Mikaelin tervetulleeksi sivuston ensimmäiseen digitaaliseen residenssiin!

Nokturnon virtuaalinen residenssiohjelma antaa vuosittain kahdelle runoilijalle tai taiteilijalle mahdollisuuden työskennellä runouden ja digitaalisuuden kohtaamispisteiden parissa. Residenssi toteutetaan WSOY:n kirjallisuussäätiön rahoituksella.

nothrup internet

 

Käsintehtyjä runoja ja eriparisia ihmisiä Nokturnon syksyn ensimmäisessä numerossa

 

Nokturno on palannut kesälomalta! Vuoden neljännessä numerossa tutustutaan käsintehtyyn visuaaliseen runouteen sekä videorunouteen niin animoituna, musiikilla kuin terävällä yhteiskunnallisella kritiikilläkin. Tässä kuussa juhlittiin myös uuden Nokturnon 1-vuotissynttäreitä!

 

Runoilijana ja viime vuosina erityisesti aforistikkona tunnetun Virpi Alasen Poeettiset eläimet jalkautuvat nyt Nokturnoon. Peilit-runoblogista rönsyillyt, Alasen Nokturnoa varten tekemä neljän runon sarja yhdistää visuaalisia elementtejä ja tekstiä. Käsintehtyjen runollisten olentojen tutunoloinen liike mutta tuntematon laji käyvät vuoropuhelua merkitykseltään tiiviiden rivien ja syksyynkin sopivien värien kanssa.

 

Myös intensiivisistä live-esiintymisistään tunnettu työpari J.K. Ihalainen ja Sándor Vály yhdistävät yhteisteoksissaan Ihalaisen runoutta ja Vályn musiikkia ja visuaalista osaamista. Nokturno esittelee kaksikolta videomuotoisen teoksen, purevasti yhteiskunnallisen runovideon Eripari-ihmiset. Teoksen synnyn taustalla on vuoden 2016 pakolaistilanne Suomessa ja se löytyy myös myöhemmin tänä vuonna julkaisavalta albumilta Sytykkeitä.

 

MEN on osa yhdysvaltalaisen Scott Northrupin pidempiaikaista työskentelyä kollaasimuodon parissa. Detroitissa taiteilijana ja opettajana työskentelevän Northrupin otsikoista muodostuvat kuvat tutkivat maskuliinisuutta törmäyttäen yllättäviä diskursseja. Mustavalkoinen MEN on ensimmäinen kahdesta Northrupilta Nokturnossa julkaistavasta sarjasta.

 

Ulla Laisi on virolahtelainen kuvataiteilija, jolta Nokturno julkaisee nyt animaatio- ja videopohjaisia runoja. Aina kun liikkuu lentää ja Koivu ja Baobab -videoiden sympaattinen ja lämminhenkinen visuaalisuus yhdessä tarttuvan musiikin kanssa sopivat lapsillekin. Morfoosi-videon itseään ihmettelevä hahmo taas sukeltaa minuuden ja toiseuden tuntemusten verkkoon.

 

Digitaalisen residenssin paikkaan syksylle 2017 tuli runsaasti hakemuksia, joissa näkyi poikki- ja monitaiteellisuus sekä ennakkoluuloton suhtautuminen virtuaalisen residenssitilan ideaan. Runoilija on nyt valittu ja julkistetaan pian. Loka-marrakuussa Nokturnon kävijät pääsevät seuraamaan rajoja ylittävää ja uusia runouden alueita kartoittavaa työskentelyä.

 

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Seuraavaan numeron deadline on 6.10.
 

(Kuva Scott Northrupin sarjasta MEN)

c2. Euler's sum of reciprocal squares (vers. 2)

 

Kurinalaisia muotoja, valaita ja dadaa Nokturnon kesäkuun numerossa

 

Nokturnon vuoden 2017 kolmannessa numerossa tarjolla on runoutta laidasta laitaan, dadavideosta kombinatoriikkaan ja glitch-estetiikasta konkreettiseen runouteen. Hakuaika Nokturnon digitaaliseen residenssiin jatkuu heinäkuun loppuun.

Kesäkuun numero esittelee kaksi kombinatoriikkaa hyödyntävää runokokonaisuutta Henrik Pathiranelta. Laajan runosarjan lisäksi esillä on konkreettisen runouden perinteestä ammentava Painovoima-teos. Konkreettisen ja kuvarunouden perinteeseen kirjoittautuu myös pitkän linjan kirjailija Juha Siron neljän runon kaksikielinen kokonaisuus.

Dadan lipunkantaja Heikki Saure esiintyy yhdessä FairTrad.-yhtyeen kanssa videolla Dada Litterature. Heikki Aaltosen kuvaaman videon nimen voi tulkita sanaleikkinä (engl. litter, roska), joka viittaa luennan materiaaliin, Sauren maasta löydettyjen paperinpalojen Roskarunot-kokoelmaan.

Venäläisen Alexander Limarevin visuaalisissa runoissa kirkkaat värit yhdistyvät matematiikkaan. 1700-luvulla eläneen Leonard Eulerin teorioiden varaan rakentuvissa teoksissa glitch-estetiikka kohtaa numeroiden maailman. Netta Alangon tarinallisissa äänirunoissa taas kohtaavat meri ja kodittomuus, ulkopuolisuuden tunne ja valaat.

Tuomas Taskisen Runoja käteismyyntikuiteille (hommage à Kari Aronpuro) on viiden runon sarja, joka jatkaa Kari Aronpuron teoksen Aperitiff – avoin kaupunki (1965) ajatusta rahatalouden ja luovuuden risteymäkohdista. Myyjän ja asiakkaan kappaleet esittäytyvät rinnakkain ja tuovat näin näkyväksi kaupankäyntitilanteen luomia rooleja – ja hyppäyksiä ulos niistä.

Lisäksi Nokturno julkaisee unkarilaisen József Bíron postikorttirunoja, joissa vilahtelevat niin Salvador Dali kuin lehmäkin. Analogisesta leikkaa-liimaa-estetiikasta muistuttavat runot ovat jatkoa Bírolta muutama numero sitten julkaistujen postimerkkirunojen sarjaan.

Nokturno vetäytyy pian kesälomalle, seuraavan kerran uutta runoutta julkaistaan elokuussa. Toimitukselle voi lähettää digitaalista ja kokeellista runoutta osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Elokuun numeron deadline on 4.8.
 

Ps. Haku Nokturnon digitaaliseen residenssiin on käynnissä! Hakuohjeet löydät Nokturnon Ajankohtaista-osiosta, täältä. Syksyllä 2017 toteutettava virtuaalinen residenssi on ensimmäinen laatuaan ja toteutuu WSOYn kirjallisuussäätiön rahoituksella.

(kuva: Alexander Limarev – c2. Euler's sum of reciprocal squares (vers. 2))

Digitaalisen ja kokeellisen runouden sivusto Nokturno.fi julistaa haettavaksi paikan digitaaliseen residenssiin syksylle 2017.

 

Residenssi on kestoltaan 2-4 viikkoa ja se ajoittuu loka-marraskuulle. Ensisijaisesti suomalaiselle tai Suomessa asuvalle tekijälle tarkoitettua paikkaa voivat hakea runoilijat tai taiteilijat, joka työskentelyssään nojautuu runouteen.

Nokturnon digitaalinen residenssi on virtuaalinen residenssi, joka painottaa digitaalista runoutta ja digitaalisia keinoja osana runouden prosesseja. Tekijälle annetaan käyttöön virtuaalinen galleria-/työskentelytila ja hän voi hyödyntää sitä haluamallaan tavalla. Tekijällä on useita erilaisia työskentelymahdollisuuksia ja digitaalisuus voi olla läsnä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
- digitaalisen teoksen luominen ja sen julkaisu Nokturno.fi-sivustolla
- teosprosessi, jota sivuston kävijöiden on mahdollista seurata
- digitaalisia keinoja ja internetympäristöä hyödyntävä vuorovaikutuksellinen kokonaisuus
- digitaalisuuteen ja runouteen liittyvä tutkimuksellinen projekti, jota sivustolla kävijöiden on mahdollista seurata 

Valinta tapahtuu työsuunnitelman pohjalta ja valittavalla runoilijalla/taiteilijalla on mahdollisuus ideoida, mitä kaikkea digitaalinen residenssi juuri hänen työskentelyssään voisi tarkoittaa. Residenssiaikana on myös mahdollisuus saada teknistä tukea toteutukseen liittyvissä kysymyksissä. 

Residenssikauden pituus sekä päivittäinen työskentelyaika riippuvat toteutustavasta. Tekijän fyysinen sijainti on vapaavalintainen ja residenssijakson aloitusajankohta on neuvoteltavissa. Omien työvälineiden käyttöä työskentelyn aikana suositellaan. Residenssiajalta maksetaan kokonaispalkkio, joka on suuruudeltaan tuhat euroa. 

Kysymyksiin vastaa Nokturno.fi:n päätoimittaja Virpi Vairinen, toimitus@nokturno.fi. Hakemusten liitteineen (työsuunnitelma sekä cv) tulee olla perillä em. osoitteessa viimeistään 31.7.2017.

,