When I'm gone screen cap

 

Koneita ja improvisaatiota Nokturnon vuoden 2017 ensimmäisessä erässä

 

Nokturnon vuoden 2017 ensimmäisessä erässä julkaistaan teoksia yhteensä seitsemältä tekijältä. Runouteen yhdistyvät tällä kertaa muun muassa kodin tietoverkot, klassinen laulu ja matematiikka. Luvassa on uutta video- ja visuaalista runoutta, runoinstallaation ja käsitetaiteen rajapinnoilla liikkuvia projekteja sekä uuden Nokturnon ensimmäinen runousessee. 

Leena Sainion runon pohjalta syntynyt runovideo The Catafalque rakentuu improvisaatioduo Before Presentin musiikista ja kauhuromanttisesta, surrealistisestakin kuvastosta. 
Kuvataiteilijana ja performanssitaiteilijana tunnetun Taina Valkosen Kaipaat kun mennyt oon käsittelee erään aikakauden päättymistä. Kaksikielisen videon on kuvannut Leena Lehti
Jukka Aulavuoren Ennen aaltoja luottaa mustan ja valkoisen, tekstin ja musiikin voimaan. Janne Aulavuoren musiikki yhdistyy videossa Jukan paikoin humoristiseenkin runouteen.

Australialaisen Garry McDougallin neljän runon sarjan joukosta voi bongata myös Finlaysonin tehdasta käsittelevän runon. MacDougallin matkustamisesta ammentavissa runoissa yhdistyvät kuva, teksti ja eri kielet. Anna Mari Räsäsen Akvarellirunoja-sarjassa taas vahva siveltimen jälki kohtaa tekstipohjaisen runouden. 

Nokturnon helmikuun erässä tietojenkäsittelytiede ja runous käyvät vuoropuhelua useammassakin julkaisussa. Insinööritaustaisen SS Prasadin essee Was BpNichol a cowboy and not a poet? yhdistää muunmuassa tietojenkäsittelytieteitä ja matematiikkaa kirjallisuusanalyysiin. Esseen pohjana on Rampike-lehdessä julkaistu matemaattinen analyysi bpNicholin runosta Sixteen Lilypads. SS Prasadin nanorunoja on julkaistu Nokturnossa jo aiemmin. 
    Toinen insinööritaustainen tekijä helmikuun erässä on Kiinassa asuva taiteilija Saurabh Datta. Dattan Ears After All ja Poetic Router -teosten installaatiot yhdistävät koneita, koodausta ja runoutta. Mitä tapahtuu kun kone kuuntelee runoutta? Minkälaista runoutta syntyy esineiden internetissä tai tavallisen kodin tietoverkoissa?

Kiitos kaikille runojaan ja teoksiaan Nokturnoon lähettäneille! Vielä on muuten aikaa osallistua Nihil Interitin uuden digitaalisen runoteoksen kilpailuun. 15.3 päättyvän kilpailun voittaja julkistetaan Runoutta! -hankkeen nettisivuilla tämän kevään aikana.

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen toimitus@nokturno.fi.

(kuva: kuvakaappaus Taina Valkosen videosta Kaipaat kun mennyt oon)

visual poem - 145 - stamp_ mini.jpg

Runovideoita, visuaalista runoutta ja digitaalisen runouden uusia muotoja Nokturnon vuoden toisessa julkaisussa.

Nokturnon vuoden 2016 viimeisessä erässä julkaistaan aiempaan tapaan sekä toimitukselle lähetettyjä runoja että digitaalisen ja kokeellisen runouden kentältä kalasteltuja kiinnostavia teoksia.

Saila Susiluodon Antikythera-runosovellus iPadille löytyy nyt Nokturnosta näytevideon, latauslinkin ja taustoittavien artikkeleiden muodossa. Eri lehdissä julkaistut artikkelit taustoittavat laajasti tätä suomalaisen digitaalisen runouden viime vuosien merkkiteosta. 
    Nokturno jatkaa aseemisen runouden julkaisemista Sami Liuhdon sarjalla Rakkaus on kaunis jo ajatuksena/Love Is Beautiful In Every Form. Truck-sivustollakin julkaistua sarjaa löytyy Paula Raittiin tallentamina valokuvina. 
    Australialaisen Marie Cravenin Dictionary Illustrations runovideo on myös nyt katsottavissa Nokturnon kautta. Sarah Sloatin runoon perustuvan videon kuvina nähdään venäläisen Brockhaus-Jefronin viime vuosituhannen taitteessa julkaisemaan Ensyklopedisen sanakirjan kuvituksia.

Nokturno täydentyy nyt myös sosiaalista mediaa hyödyntävällä digitaalisella runoudella. Heidi Halosen jatkuvasti päivittyvä Fragaria vesca - Rönsy levittäytyy Nokturnon lisäksi Instragramiin ja Facebookiin. Nokturnossa teoksesta on nähtävissä koodi- ja hypertekstirunoutta yhdistävä, konkreettisen runouden muotoon asettunut osa. 
    Unkarilaisen József Bírón Stamps of Poetry -teossarjassa postimerkin visuaalinen kehys yhdistyy muun muassa populaarikulttuurin kuva-aineistoon. Tuottelias runoilija tunnetaan visuaalisista runoistaan ja performansseistaan. 
    Hanna Stormin ja Claes Grönroosin runovideo en haluu olla paha, haluun olla paha 5 eli muuten ei oisi post nojaa lofi-diy -estetiikkaan. Stormin runoja on julkaistu vastikään sekä Tuli&Savu -lehdessä että Parnassossa. Toisena kotimaisena runovideona nähdään myös yhteistyönä syntynyt Varjokuvat. Toni Vuoren video perustuu Juha Raution runoon.
    Nokturno.fi kiittää kaikista toimitukselle tulleista ehdotuksista! Uutta materiaalia julkaistaan seuraavaksi helmikuussa 2017. 

 

Onko sinun tietokoneesi uumenissa digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille videorunosi, äänirunosi, sosiaalisen median runoprojekti, hypertekstiteoksesi, runogeneraattori, runosovellus, tai jotakin aivan muuta digitaalista tai kokeellista osoitteeseen toimitus@nokturno.fi!

(kuva: József Bíró - Stamps of Poetry 145)

nihil interit logo.jpeg

Runoyhdistys Nihil Interit avaa 1.12.2016 alkaen kilpailun, jossa etsitään uutta digitaalista runoteosta.

Teoksen tavoitteena on innostaa yläasteikäisiä lapsia ja nuoria runouden pariin.Teokselta toivotaan ominaisuuksia, jotka houkuttelevat koululaisia pohtimaan sanojen ja merkitysten rakentumista. Sisällöltään teoksen toivotaan myös inspiroivan erilaisiin kielellisiin kokeiluihin ja innostavan ensiaskeleisiin runouden tuottamisessa.

Kaivattuja ominaisuuksia ovat mm. interaktiivisuus ja kielellinen monipuolisuus. Kirjoitetun kielen lisäksi teoksessa voidaan hyödyntää myös puhuttua kieltä. Palkintosumma on 500 euroa.

Teos julkaistaan Suomen itsenäisyyden 100 -vuotisohjelmaan liittyen ensi vuoden aikana järjestettävän RUNOUTTA! Kouluun -hankkeen nettisivuilla. Kilpailun osallistuneita teoksilla myös mahdollisuus tulla julkaistuksi Nokturno.fi-sivustolla myöhemmin vuoden 2017 aikana. 

Lisätietoa Nihil Interitin sivuilla

 

Anemone Nemorosa_twitter.jpg

Digitaalisen ja kokeellisen runouden sivusto Nokturno.fi julkaisee taas tauon jälkeen uutta runoutta.

Vuoden 2016 ensimmäinen julkaisu pitää sisällään muun muassa visuaalista runoutta, runovideoita ja videorunoja sekä aseemista kirjoitusta.

Nokturnon elokuinen uudelleenkäynnistäminen tuotti sivustolle runsaasti runotarjouksia. Neljän hengen toimitusryhmä (Lauri Hei, Heikki Saure, Tuula Sipilä, Virpi Vairinen) valitsi julkaistavaksi runoja yhteensä kahdeksalta runoilijalta tai työryhmältä. Videon nousu runouden muotona näkyi myös Nokturnon saamissa tarjouksissa. 

Nokturno.fi kiittää kaikista syksyn aikana tulleista ehdotuksista! 

 

Tässä julkaisussa mukana on mm. 30 runon valikoima aseemista runoutta Ilkka-Juhani Takalo-Eskolalta. Takalo-Eskola on kutsunut Adae-sarjaansa (1964-) käsialarunoudeksi: sarja on aseemista kirjoitusta ajalta ennen kuin aseeminen-sanaa alettiin Suomessa käyttää. Valikoiman on kuratoinut yhteistyössä taiteilijan kanssa Heikki Saure.
 
Lokakuun julkaisussa mukana on myös Heidi Halosen konkreettisen runouden perinteestä ammentava sarja Kasvio. Halosen runot ovat pienoistutkielmia kasveista ja niiden osista sekä visuaalisina että kulttuurisina olentoina. Nokturnon kautta on nyt myös mahdollisuus tutustua ukrainalaisen Volodymyr Bilykin visuaalisiin sekä Fluxus-vaikutteisiin runoihin.

Mukana on kansainvälisessäkin esityksessä ollutta videorunoutta Tuija ja Mikaela Välipakalta sekä Lahden Runomaratonilla palkittu runovideo Marko Laihiselta. Uutena nähdään myös videoteokset mediataiteilija Maija Saksmanilta sekä liikkuvan kuvan monialaiselta taiteilijalta Seppo Renvallilta.

Uusi Nokturno jatkaa myös ilmaiseksi ladattavien pdf-kokoelmien kirjastoa. Lokakuusta alkaen Piia Susiluodon Liljalla varpusen vatsa (Kolera, 2015) löytyy myös Nokturnosta.
 
Myös lisää aiemmin Nokturno.org- sivustolla julkaistua materiaalia on siirretty uuteen osoitteeseen. Sivustolta löytyy jo iso joukko digitaalisen ja kokeellisen runouden teoksia sekä suomalaisilta tekijöiltä että runoilijoilta jo 16 eri maasta. 

Onko sinun tietokoneesi uumenissa digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille videorunosi, äänirunosi, sosiaalisen median runoprojekti, animaatio, runogeneraattori, runosovellus, tai jotakin aivan muuta digitaalista tai kokeellista osoitteeseen toimitus@nokturno.fi! Uutta materiaalia julkaistaan seuraavaksi joulukuussa.

(kuva: Heidi Halonen - Anemone nemorosa)