c2. Euler's sum of reciprocal squares (vers. 2)

 

Kurinalaisia muotoja, valaita ja dadaa Nokturnon kesäkuun numerossa

 

Nokturnon vuoden 2017 kolmannessa numerossa tarjolla on runoutta laidasta laitaan, dadavideosta kombinatoriikkaan ja glitch-estetiikasta konkreettiseen runouteen. Hakuaika Nokturnon digitaaliseen residenssiin jatkuu heinäkuun loppuun.

Kesäkuun numero esittelee kaksi kombinatoriikkaa hyödyntävää runokokonaisuutta Henrik Pathiranelta. Laajan runosarjan lisäksi esillä on konkreettisen runouden perinteestä ammentava Painovoima-teos. Konkreettisen ja kuvarunouden perinteeseen kirjoittautuu myös pitkän linjan kirjailija Juha Siron neljän runon kaksikielinen kokonaisuus.

Dadan lipunkantaja Heikki Saure esiintyy yhdessä FairTrad.-yhtyeen kanssa videolla Dada Litterature. Heikki Aaltosen kuvaaman videon nimen voi tulkita sanaleikkinä (engl. litter, roska), joka viittaa luennan materiaaliin, Sauren maasta löydettyjen paperinpalojen Roskarunot-kokoelmaan.

Venäläisen Alexander Limarevin visuaalisissa runoissa kirkkaat värit yhdistyvät matematiikkaan. 1700-luvulla eläneen Leonard Eulerin teorioiden varaan rakentuvissa teoksissa glitch-estetiikka kohtaa numeroiden maailman. Netta Alangon tarinallisissa äänirunoissa taas kohtaavat meri ja kodittomuus, ulkopuolisuuden tunne ja valaat.

Tuomas Taskisen Runoja käteismyyntikuiteille (hommage à Kari Aronpuro) on viiden runon sarja, joka jatkaa Kari Aronpuron teoksen Aperitiff – avoin kaupunki (1965) ajatusta rahatalouden ja luovuuden risteymäkohdista. Myyjän ja asiakkaan kappaleet esittäytyvät rinnakkain ja tuovat näin näkyväksi kaupankäyntitilanteen luomia rooleja – ja hyppäyksiä ulos niistä.

Lisäksi Nokturno julkaisee unkarilaisen József Bíron postikorttirunoja, joissa vilahtelevat niin Salvador Dali kuin lehmäkin. Analogisesta leikkaa-liimaa-estetiikasta muistuttavat runot ovat jatkoa Bírolta muutama numero sitten julkaistujen postimerkkirunojen sarjaan.

Nokturno vetäytyy pian kesälomalle, seuraavan kerran uutta runoutta julkaistaan elokuussa. Toimitukselle voi lähettää digitaalista ja kokeellista runoutta osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Elokuun numeron deadline on 4.8.
 

Ps. Haku Nokturnon digitaaliseen residenssiin on käynnissä! Hakuohjeet löydät Nokturnon Ajankohtaista-osiosta, täältä. Syksyllä 2017 toteutettava virtuaalinen residenssi on ensimmäinen laatuaan ja toteutuu WSOYn kirjallisuussäätiön rahoituksella.

(kuva: Alexander Limarev – c2. Euler's sum of reciprocal squares (vers. 2))

Digitaalisen ja kokeellisen runouden sivusto Nokturno.fi julistaa haettavaksi paikan digitaaliseen residenssiin syksylle 2017.

 

Residenssi on kestoltaan 2-4 viikkoa ja se ajoittuu loka-marraskuulle. Ensisijaisesti suomalaiselle tai Suomessa asuvalle tekijälle tarkoitettua paikkaa voivat hakea runoilijat tai taiteilijat, joka työskentelyssään nojautuu runouteen.

Nokturnon digitaalinen residenssi on virtuaalinen residenssi, joka painottaa digitaalista runoutta ja digitaalisia keinoja osana runouden prosesseja. Tekijälle annetaan käyttöön virtuaalinen galleria-/työskentelytila ja hän voi hyödyntää sitä haluamallaan tavalla. Tekijällä on useita erilaisia työskentelymahdollisuuksia ja digitaalisuus voi olla läsnä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
- digitaalisen teoksen luominen ja sen julkaisu Nokturno.fi-sivustolla
- teosprosessi, jota sivuston kävijöiden on mahdollista seurata
- digitaalisia keinoja ja internetympäristöä hyödyntävä vuorovaikutuksellinen kokonaisuus
- digitaalisuuteen ja runouteen liittyvä tutkimuksellinen projekti, jota sivustolla kävijöiden on mahdollista seurata 

Valinta tapahtuu työsuunnitelman pohjalta ja valittavalla runoilijalla/taiteilijalla on mahdollisuus ideoida, mitä kaikkea digitaalinen residenssi juuri hänen työskentelyssään voisi tarkoittaa. Residenssiaikana on myös mahdollisuus saada teknistä tukea toteutukseen liittyvissä kysymyksissä. 

Residenssikauden pituus sekä päivittäinen työskentelyaika riippuvat toteutustavasta. Tekijän fyysinen sijainti on vapaavalintainen ja residenssijakson aloitusajankohta on neuvoteltavissa. Omien työvälineiden käyttöä työskentelyn aikana suositellaan. Residenssiajalta maksetaan kokonaispalkkio, joka on suuruudeltaan tuhat euroa. 

Kysymyksiin vastaa Nokturno.fi:n päätoimittaja Virpi Vairinen, toimitus@nokturno.fi. Hakemusten liitteineen (työsuunnitelma sekä cv) tulee olla perillä em. osoitteessa viimeistään 31.7.2017.

,

WSOY:n kirjallisuussäätiö myönsi huhtikuussa digitaalisen ja kokeellisen runouden sivusto Nokturno.fi:n toimintaan 5 000 euron suuruisen apurahan. Nokturnoa on tähän asti rahoittanut runoyhdistys Nihil Interit ry. sekä runouslehti Tuli & Savu. 

WSOY:n kirjallisuussäätiön myöntämä hankerahoitus mahdollistaa monia asioita, tärkeimpänä säännöllisen julkaisutoiminnan jatkumisen. Nokturno myös aloittaa uuden toimintamuodon, digitaalisen residenssin. Haku ensimmäiseen digitaalisen residenssin paikkaan käynnistyy pian. Residenssijakso sijoittuu syksylle 2017. 

Nokturno.fi:n toimitus ja taustavoimat kiittävät WSOY:n kirjallisuussäätiötä toiminnan tukemisesta!

laaksonen shannon valitse hetki

 

Jotain uutta, jotain menetelmällistä

 

Vuoden toisessa erässä Nokturno tuo taas runouden ystävien nähtäväksi joukon teoksia kokeellisen ja digitaalisen runouden tekijöiltä. Joukossa on niin videorunoutta kuin menetelmällistäkin runoutta, vankilalouhoksista avaruuteen.

Arja Karhumaan teossarja on valikoitu kirjanakin julkaistusta Epägenesis-kokonaisuudesta. Karhumaa, jonka tausta on graafisessa suunnittelussa, käsittelee väitöskirjassaan taiteellisen tutkimuksen keinoin tekstin luettavuuden ja visuaalisuuden kysymyksiä alkuperänään löydetty tekstimateriaali. Nokturnossa on nyt nähtävissä yhteensä kahdeksan teosta tästä kokonaisuudesta. 

Iso-Britanniasta Suomeen muuttaneen Hugovk-nimellä tunnetun koodaajan ja nykyään myös runouden tekijän Twitter-botti New Finnish Words @uudetsanat generoi uusia suomenkielisiä sanoja olemassaolevien sanojen pohjalta ja twiittaa niitä. Puolistystelo, kunentaa, viehkeislumeosit ja muita sanoja löytyy Hugovk:n twitter-bottia käsittelevästä jutusta. 

Nokturno esittelee myös kuvataiteilija Pauliina Pesosen ja kirjailija Jolin Slotten Subliimit tulkinnat -projektin neljä videoteosta. Videot ammentavat uutisvirran tekstimassasta keikauttaen päälaelleen tapamme suhtautua uutisiin, ja käsitykseen niiden objektiivisyydesta ja hetkellisyydestä. Jolin Slottelta nähdään myös videoteos Att rekonstruera en mor. Viisiosainen vaikuttava teos käsittelee muistamista ja muistikuvia äidistä. Tässä erässä nähdään myös viime vuonna valmistunut, Ville Hytösen runon pohjalta syntynyt runovideo Helvetinjumalankone. Vanhalla vankilalouhoksella kuvatun videon tekijäryhmässä ovat olleet mukana Sanna Larmola, Kivi Larmola sekä Ari Taskinen

Mari Laaksosen ja Frankie Shannonin äänirunoteos taas vie kuulijan hypnoottiselle matkalle avaruuden rauhan ja hiljaisuuden maisemiin. Valitse hetki pohjautuu samannimiseen esitykseen. Tekstin luettavuuden kysymys tulee esille myös Volodymyr Bilykin Alphabetized poems- sarjassa, jossa turhautunut runoilija on pilkkonut runonsa aakkosiin. Toinen Bilykilta julkaistava runosarja on musiikillisuutta ja visuaalisuutta yhdistävä CASR

Nokturno on myös tuttuun tapaan täydentynyt aiemmin nokturno.org -osoitteessa julkaistulla runoudella. Siirretyn materiaalin joukossa on muun muassa haastatteluja ja keskusteluja sekä runsaasti visuaalista ja konkreettista runoutta. Täällä taas voit tutustua Nihil Interitin Runoutta! -hankkeen digitaalisen runouden kilpailun tuloksena syntyneeseen palindromi- ja visuaalisen kirjoittamisen työkaluun.

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen toimitus@nokturno.fi. Seuraavaan numeroon ehdit, jos lähetät runosi 5.6. mennessä. 

(kuva: Mari Laaksonen & Frankie Shannon)

 

When I'm gone screen cap

 

Koneita ja improvisaatiota Nokturnon vuoden 2017 ensimmäisessä erässä

 

Nokturnon vuoden 2017 ensimmäisessä erässä julkaistaan teoksia yhteensä seitsemältä tekijältä. Runouteen yhdistyvät tällä kertaa muun muassa kodin tietoverkot, klassinen laulu ja matematiikka. Luvassa on uutta video- ja visuaalista runoutta, runoinstallaation ja käsitetaiteen rajapinnoilla liikkuvia projekteja sekä uuden Nokturnon ensimmäinen runousessee. 

Leena Sainion runon pohjalta syntynyt runovideo The Catafalque rakentuu improvisaatioduo Before Presentin musiikista ja kauhuromanttisesta, surrealistisestakin kuvastosta. 
Kuvataiteilijana ja performanssitaiteilijana tunnetun Taina Valkosen Kaipaat kun mennyt oon käsittelee erään aikakauden päättymistä. Kaksikielisen videon on kuvannut Leena Lehti
Jukka Aulavuoren Ennen aaltoja luottaa mustan ja valkoisen, tekstin ja musiikin voimaan. Janne Aulavuoren musiikki yhdistyy videossa Jukan paikoin humoristiseenkin runouteen.

Australialaisen Garry McDougallin neljän runon sarjan joukosta voi bongata myös Finlaysonin tehdasta käsittelevän runon. MacDougallin matkustamisesta ammentavissa runoissa yhdistyvät kuva, teksti ja eri kielet. Anna Mari Räsäsen Akvarellirunoja-sarjassa taas vahva siveltimen jälki kohtaa tekstipohjaisen runouden. 

Nokturnon helmikuun erässä tietojenkäsittelytiede ja runous käyvät vuoropuhelua useammassakin julkaisussa. Insinööritaustaisen SS Prasadin essee Was BpNichol a cowboy and not a poet? yhdistää muunmuassa tietojenkäsittelytieteitä ja matematiikkaa kirjallisuusanalyysiin. Esseen pohjana on Rampike-lehdessä julkaistu matemaattinen analyysi bpNicholin runosta Sixteen Lilypads. SS Prasadin nanorunoja on julkaistu Nokturnossa jo aiemmin. 
    Toinen insinööritaustainen tekijä helmikuun erässä on Kiinassa asuva taiteilija Saurabh Datta. Dattan Ears After All ja Poetic Router -teosten installaatiot yhdistävät koneita, koodausta ja runoutta. Mitä tapahtuu kun kone kuuntelee runoutta? Minkälaista runoutta syntyy esineiden internetissä tai tavallisen kodin tietoverkoissa?

Kiitos kaikille runojaan ja teoksiaan Nokturnoon lähettäneille! Vielä on muuten aikaa osallistua Nihil Interitin uuden digitaalisen runoteoksen kilpailuun. 15.3 päättyvän kilpailun voittaja julkistetaan Runoutta! -hankkeen nettisivuilla tämän kevään aikana.

Onko sinun tiedostokansioidesi kätkössä uutta digitaalista tai kokeellista runoutta? Lähetä meille runojasi osoitteeseen toimitus@nokturno.fi.

(kuva: kuvakaappaus Taina Valkosen videosta Kaipaat kun mennyt oon)